Actualitate

Elevii de la 40 de şcoli din Republica Moldova vor merge la cursuri cu microbuze noi, cumpărate cu ajutorul României

Elevii de la 40 de şcoli din Republica Moldova vor merge la cursuri cu microbuze noi, cumpărate cu ajutorul României

Din prima zi a noului an de învăţământ, elevii de la 40 de şcoli din Republica Moldova vor merge la cursuri, în localităţile învecinate, cu microbuze noi, sigure şi confortabile. Reprezentanţii ministerului Educaţiei de la Chişinău a repartizat astăzi 40 de vehicule instituţiilor de învăţământ care aveau cea mai mare nevoie de ele. Microbuzele şcolare au fost cumpărate cu ajutorul României.

ZFR

Cheile unui lot de 40 de vehicule au fost înmânate astăzi directorilor instituţiilor şcolare. Maşinile, în valoare de 74 de milioane de lei, au fost procurate cu sprijinul financiar al Guvernului României.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării. „Deci anul acesta în total o să oferim 79 de autobuze instituţiilor nostre de învăţământ. Criteriile de selectare: ne-am asigurat ca fiecare raion să primeasă cel puţin câte unul, după raioanele unde există cea mai mare necesitate pentru capacitate adiţională de transport. Unde flota este învechită, roi număruld e copii care urmează a fi transportaţi este în creştere au fost prioritizate”.

Printre şcolile care au primit un microbuz nou se numără şi Gimanziu din satul Roşietici, Floreşti. Până acum, copii din şase localităţi erau nevoiţi să parcurgă peste doi kilometri pentru a ajunge la această şcoală.

VICTORIA PODUBNÎI director, Gimanziul Roșietici, Floreşti. „Era foarte important acest transport şcolar. Cu acest microbuz vor fi transportaţi peste 70 de copii, vom afce mai multe rute pentru ca toţi copii din ciclul primar şi gimnazial să fie toţi transportaţi”.

VALENTINA TONU şef, Direcţia Învăţământ Hînceşti. „Noi vom direcţiona donaţia spre una din cele mai amri instituţii care resimte necesitatea. Vorbesc despre comuna Sărata Galbenă, o şcoală de circumscripţie, la Liceul Teoretic Universul, unde învaţă copii din şase localităţi ale raionului”.

ANGELA IVANOV, director, L.T. Dubăsari. „Autobuzul respectiv este foarte important pentru noi pentru că suntem o şcoală de circumscripţie  şi transportăm toţi copii, dus, venit. Elevii din câte localităţi vin în această şcoală. Din aprozimativ opt localităţi. Noi am avea nevoie de un autocar, dar ne mulţumim şi cu acesta”.

Microbuzele au 17 locuri şi sunt echipate cu sisteme electronice de control, au aer condiţionat şi treaptă de urcare şi coborâre pentru copii. Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău a subliniat că Guvernul de la Bucureşti va continua să investească în sistemul de învăţământ din Republica Moldova.

EXCELENŢA SA CRISTIAN LEON-ŢURCANU ambasadorul Românei în Republica Moldova. „Autorităţile de la Bucureşti au înţeles foarte bine nevoile şi necesităţile care există aici în Republica Moldova şi de fiecare dată când am fost solicitaţi ai răspuns pozitiv. Iar prin acest lot de autobuze contribuim serios la îmbunătățirea calității în educație”.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova. „Eu mă bucur că la Ministerul Educaţiei  pun un mare accent pe calitatea educaţiei şi atunci mobilitatea este foarte importantă.Trebuie să oferim șansa la o educație de calitate înaltă tuturor copiilor, indiferent unde nu s-ar afla ei și iată ca avem acest ajutor generos din partea Bucureștiului”.  

Cele 40 de microbuze şcolare fac parte dintr-un total de 69, procurate cu bani din România. Ministrul Educației a precizat că alte 29 de vehicule vor fi repartizate instituţiilor de învăţământ până la finalul lunii octombrie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter