Cultură

La Chişinău revine Festivalul Internațional de Literatură și Traducere

La Chişinău revine Festivalul Internațional de Literatură și Traducere

La Chişinău revine Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, cel mai mare eveniment de acest gen din Sud-Estul Europei. A doua ediţie va reuni nume importante ale literaturii internaţionale. Vor fi organizate ateliere, întâlniri cu scriitorii şi dezbateri literare.

ZFR

 Pe 26 septembrie, trenul caravană Festivalul Internațional de Literatură și Traducere va porni din Iaşi spre Chişinău. Printre călători vor fi  scriitori, traducători şi simpli pasionați de literatură. Pasagerii vor avea parte de un concert susținut de trupa Adam's Nest. Nu vor lipsi nici poeziile.

AURA REVENCO, director executiv, FILIT Chișinău: Printre cele mai importante nume care vor fi, se numără Andrei Plesu din România, ne bucurăm că în sfârşit va veni la Chişinău în calitate de autor. În cea de-a doua seară va fi prezent John Boyne, autorul cărţii "Băiatul cu pijamale în dungi". În cea de-a treia seară, va fi Franzobel din Austria.

La cea de-a doua ediţie a festivalului, autori din Republica Moldova şi România vor merge în mai multe licee şi universităţi din Chişinău, pentru a se întâlni cu cititorii. Vor fi organizate ateliere literare pentru copii, dar şi pentru editori şi bibliotecari. Evenimentul va culmina cu Noaptea Albă a Poeziei, un maraton de poezie și muzică.

NARCIS AFRĂSINEI, președinte, EUNIC Moldova: „În acest an va fi un dialog muzical cultural al trupei Subcarpaţi cu toţi poeţii care vor urca şi vor recita pe scenă.”

Evenimentul se va desfășura în perioada 26 - 29 septembrie 2024, iar în acest an vine cu o noutate – Premiul Liceenilor Basarabeni, pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2023.

„- Cel mai norocos cititor va primi un Mac Air, iar alţi trei cititori primesc cărţi. 

- Exact, trei seturi de cărţi în valoare de 500 de euro. Aceasta este ideea, nu premiem autorul a cărui carte va fi câştigătoare, dar premiem cititorul.”

FILIT Chişinău este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerele Culturii din Republica Moldova şi România, dar şi cu susţinerea mai multor parteneri şi ambasade.

SERGIU NISTOR, consilier al președintelui României: FILIT, aşa cum s-a spus, s-a născut la Iaşi şi de anul trecut el a traversat Prutul.  De altfel, Iaşiul a primit din partea UNESCO o titulatură foarte prestigioasă, tocmai pentru că are acest proiect. Şi deci nu putem decât să spunem că este doar a doua ediţie dintr-un lung şir…

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: Consumaţi cu încredere produsele culturale, selectaţi produsele culturale de bună calitate, pentru că Republica Moldova a devenit o platformă, o piaţă de desfacere a produselor culturale de calitate la nivel european.

Intrarea la evenimente este gratuită, în limita locurilor disponibile. Oamenii sunt îndemnaţi să se înregistreze, accesând pagina FILIT Chişinău. TVR MOLDOVA este partener media al festivalului.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter