EUROPA AZi – UN NOU OBSTACOL ÎN CALEA ADERĂRII LA U.E./25.11.2023

Rezultatele alegerilor parlamentare din Ţările de Jos au uluit în această săptămână lumea politică europeană. Nu doar pentru că învingătorul scrutinului a devenit surprinzător un partid extremist de dreapta, care va influenţa decisiv cursul politicii olandeze atât în plan intern, cât şi extern. Marile îngrijorări sunt legate de tendinţa populaţiei europene de a sprijini înaintea alegerilor europarlamentare din vara anului viitor, forţe politice care se împotrivesc ferm unor proiecte de bază ale blocului comunitar – de la gestionarea echitabilă a migraţiei ilegale şi continuarea sprijinului pentru Ucraina, până la reformarea Uniunii Europene şi acceptarea unor noi membri, precum e Republica Moldova. Dar cât de întemeiate sunt cu adevărat temerile că forţele populiste, ar putea da peste cap planurile de bază ale Uniunii Europene? E întrebarea la care căutăm răspuns la Europa AZi.

EUROPA AZi - SE AMÂNĂ NEGOCIERILE DE ADERARE LA UE?/18.11.2023

Din cauza unor dispute politice aprinse în culisele diplomaţiei de la Bruxelles, decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova ar putea fi amânată. Ceea ce ar da peste cap planurile autorităţilor de la Kiev şi Chişinău de a începe negocierile cel târziu la începutul anului viitor, precum a recomandat şi Comisia Europeană săptămâna trecută când a publicat un raport de evaluare a reformelor statelor candidate la aderare. Dar cine şi de ce se opune acestui scenariu şi ce şanse sunt pentru găsirea unei formule de compromis? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa AZi.

EUROPA AZi – CÂND VOR ÎNCEPE NEGOCIERILE DE ADERARE LA UE?/11.11.2023

Comisia Europeană a recomandat în această săptămână ţărilor membre ale blocului comunitar să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova şi Ucraina. A făcut acest lucru chiar dacă cele două state nu şi-au îndeplinit toate angajamentele asumate privind implementarea reformelor-cheie. Dar în ce măsură poate influenţa recomandarea executivului european decizia liderilor blocului comunitar de a deschide luna viitoare negocierile de aderare cu statele candidate? Ce obstacole există în calea negocierilor şi când pot începe ele cu adevărat? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa Azi.

EUROPA AZi – Semnal crucial de aderare la UE pentru R.Moldova/04.11.2023

Au mai rămas zile numărate până când Comisia Europeană va dezvălui într-un raport dacă Republica Moldova şi Ucraina au îndeplinit reformele necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Reuniunea miniştrilor de Externe ai blocului comunitar din această săptămână se anunţa extrem de importantă pentru viziunea ţărilor membre cu privire la accelerarea procesul de extindere a Uniunii. La prima mare conferinţă organizată pe această temă la Berlin, au fost invitaţi şi reprezentanţii statelor candidate la aderare. A fost un eveniment crucial pentru stabilirea unei poziţii comune privind modalităţile de a grăbi integrarea unor noi state în Uniunea Europeană între care se numără şi Republica Moldova. Despre rezultatele reuniunii vorbim în continuare la Europa AZi.

EUROPA AZi - TESTUL UNITĂŢII U.E. ÎN FAŢA MARILOR CRIZE/28.10.2023

Două teste extrem de dificile aveau de trecut în această săptămână liderii ţărilor Uniunii Europene pentru a-şi demonstra unitatea în faţa marilor provocări geopolitice ale momentului. Întâi de toate urmau să depună eforturi considerabile pentru a depăşi urgent neînţelegerile privind reacţia la conflictul Israelului cu gruparea islamistă Hamas, ale cărui consecinţe se resimt din plin pe străzile marilor oraşe ale Europei. În al doilea, şi nu în ultimul rând, urmau să găsească un numitor comun asupra viitorului sprijin pentru Ucraina, de care are nevoie pentru a lupta împotriva agresiunii militare ruse. Iar cum au făcut faţă acestor provocări? – e întrebarea la care căutăm răspuns la Europa AZi.

Emisiunea „Europa AZi”/21.10.2023

Europa AZi – Mesaj optimist al UE pentru R. Moldova/14.10.2023

Republica Moldova e aproape de a face un pas istoric în zbuciumata sa cale a integrării europene. În această săptămână, şeful executivului european a venit la Chişinău dând semnale clare că aşteptatul raport al Comisiei Europene privind evoluţia reformelor din Republica Moldova va fi pozitiv. Ceea ce dă speranţe autorităţilor de la Chişinău că îşi pot atinge obiectivul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană încă în acest an. Dar ce şanse există cu adevărat pentru a demara negocierile, de ce sunt ele importante şi care sunt principalele obstacole care ar putea împiedica accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa AZi.

Europa AZi – U.E. ÎŞI ACCELEAREAZĂ EXTINDEREA!/30.09.2023

Negocierile pe tema accelerării extinderii Uniunii Europene se intensifică pe zi ce trece. E una dintre priorităţile de bază ale blocului comunitar apărute mai ales după ce Rusia a invadat Ucraina. Ţările membre ale Uniunii Europene conştientizează că pentru a-şi apăra securitatea şi valorile, a venit momentul să-şi unească forţele cu vecinele sale estice pentru a înfrunta împreună un pericol comun. În această săptămână, şefii diplomaţiilor europene s-au reunit pentru a pregăti summit-ul de săptămâna viitoare a liderilor ţărilor membre. Discuţiile se axează atât pe ajutorul ce trebuie oferit statelor candidate la aderare, cât şi pe reformele ce urmează să fie aplicate la nivelul Uniunii Europene pentru a o pregăti să primească noi membri până la sfârşitul acestui deceniu. Dar ce măsuri de sprijin pregătesc liderii blocului comunitar pentru statele candidate la aderare şi de ce e nevoie de reformarea instituţiilor europene pentru a grăbi procesul de extindere? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa AZi.

Europa AZi - Test crucial pentru Uniunea Europeană/23.09.2023

Soarta Europei e pusă din nou în joc! Acest avertisment lansat zilele trecute de premierul italian GIorgia Meloni a pus pe bună dreptate în gardă Uniunea Europeană, care a simţit din plin consecinţele crizei provocate de fostul val de migranţi ce se abătuse asupra Europei în deceniul trecut. O criză pe care reuşise în cele din urmă s-o depăşească. Însă au fost depuse eforturi cumplite pentru a menţine unitatea blocului comunitar pe fondul protestelor multor ţări faţă de repartizarea migranţilor ilegali în toate ţările Uniunii Europene. Acum însă, criza migranţilor răbufneşte într-o perioadă cu totul diferită. Când consecinţele economice ale războiului ruso-ucrainean au început deja să polarizeze societăţile europene, iar noua criză a migraţiei riscă să adâncească şi mai mult diviziunile în interiorul Uniunii. Dar care e pericolul real ce planează asupra continentului din cauza noului val al migraţiei ilegale? Ce soluţii se propun pentru a-l preveni şi în ce măsură sunt acceptate de ţările membre? Şi în fine, de ce migraţia în masă poate afecta direct cursul de integrare europeană al ţărilor care aspiră să devină cât mai curând membre ale blocului comunitar? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa AZi.

Europa AZi - Când vom intra în UE? Dezvăluiri din culisele diplomaţiei UE/16.09.2023

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a reînviat problema extinderii Uniunii Europene după aproape un deceniu de stagnare. După ce anul trecut Republica Moldova şi Ucraina au devenit candidate la aderare, speră acum că în următoarele trei luni, liderii blocului comunitar vor lua o decizie istorică dându-le undă verde pentru începerea negocierilor de aderare. Astfel, s-ar alătura ţărilor candidate din Balcanii de Vest care parcurg de ani de zile etapa negocierilor. Comisia Europeană pare dispusă să aprecieze pozitiv reformele statelor candidate înainte de luarea unei decizii finale de către Consiliul European privind urgentarea extinderii. Dar nu toate ţările membre sunt dispuse să accepte accelerarea procesului de aderare a unor noi state, iar dezbaterile pe această temă devin tot mai aprinse. Cum decurg însă disputele geopolitice, inclusiv în culisele diplomaţiei europene? Şi ce şanse există pentru atingerea unui consens al liderilor Uniunii Europene asupra demarării negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul acestui an? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa AZi.

Europa AZi: FRONTIERA ROMÂNIEI, ÎN PERICOL!/09.09.2023

Emisiunea „Europa AZi”/02.09.2023OCCIDENTUL, ÎN FAŢA ATACURILOR HIBRIDE RUSE

În timp ce se opune cu înverşunare ofensivei ucrainene pe câmpul de luptă, Rusia îşi intensifică atacurile hibride împotriva întregii lumi occidentale. Semnale de alarmă privind declanşarea unui război hibrid rus de amploare trag atât serviciile secrete de la Kiev, cât şi cele din Statele Unite şi Europa. Dar ce mijloace foloseşte Moscova pentru a determina occidentul să renunţe la sprijinul militar oferit Ucrainei într-un moment crucial pentru evoluţia războiului şi ce măsuri de combatere a atacurilor hibride ruse iau Kievul şi aliaţii săi? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa AZi.

Europa Azi - PERICOL EXTREM ÎN MAREA NEAGRĂ! /22.07.2023

Riscul escaladării războiului ruso-ucrainean creşte pe zi ce trece, iar în această săptămână tensiunile din zona Mării Negre au stârnit noi mari temeri ale comintăţii internaţionale. După exploziile de luni care au avariat podul ce leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia, Moscova a refuzat să mai prelungească acordul privind asigurarea exportului grânelor ucrainene prin Marea Neagră. Mai mult, a bombardat de atunci în fiecare noapte oraşele portuare Odessa şi Nicolaev distrugând stocuri întregi cu grâne şi infrastrctura locală. Plus la asta, Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că va considera navele care trec prin porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potenţiali transportatori de mărfuri militare. Kievul a reacţionat în mod similar, joi, anunţând că de vineri 21, iulie, va considera toate navele care călătoresc în Rusia și în zonele maritime ucrainene ocupate, drept potențiali transportatori de mărfuri militare. Dar care sunt adevăratele pericole provocate de escaladarea situaţiei din zona Mării Negre? Ce riscuri apar în urma retragerii Rusiei din acordul privind exportul de cereale şi cum pot fi prevenite acestea? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa Azi.

Europa Azi - SPIRITE ÎNCINSE LA SUMMIT-UL NATO. CE A VRUT ŞI CE A OBŢINUT UCRAINA?/15.07.2023

Summitul NATO din această săptămână a fost marcat de tensiuni majore. Chiar înaintea evenimentului organizat la Vilnus, preşedintele ucrainean intrase în dispută directă cu lideri ai unor state din Alianţă, care au refuzat să invite oficial Ucraina să adere la NATO. Spiritele s-au încins chiar în prima zi a summit-ului pentru a se potoli a doua zi, când Kievului i s-au promis garanţii importante de securitate. Dar ce a vrut şi ce a obţinut Ucraina de la aşteptatul summit al NATO de la Vilnus? Şi ce impact pot avea deciziile luate de partenerii săi occidentali asupra evoluţiei războiului? Sunt întrebări la care căutăm răspuns la Europa AZi.

Emisiunea „Europa AZi” – KIEV-CIA, DISCUȚII SECRETE ÎNAINTE DE SUMMIT-UL NATO/08.07.2023

Ritmul lent al ofensivei ucrainene împotriva trupelor ruse de ocupaţie îngrijorează şi chiar nemulţumeşte unele elite politice occidentale. Însă Kievul e optimist şi atrage atenţia că sunt exagerate aşteptările celor care credeau în succese importante şi imediate pe câmpul de luptă. Şi că lovitura decisivă încă urmează. Cu câteva zile înainte de summit-ul NATO de la Vilnius de la care Ucraina aşteaptă rezultate pozitive privind viitorul său nord-atlantic, preşedintele Volodymyr Zelenskyy a întreprins un nou turneu european în încercarea de a obţine mai mult armament şi de a spulbera atmosfera de nelinişte care persistă în rândul unor aliaţi, sceptici faţă de şansele ofensivei armatei ucrainene. Iar în ce măsură şi-a atins scopul? – e întrebarea la care căutăm răspuns la Europa AZi.