„Situaţia economică a Basarabiei după Primul Războiul Mondial şi reforma agrară”
Emisiunea „LECŢIA DE ISTORIE” nu îşi propune să impună cuiva anumite puncte de vedere, ci doar să ajute societatea din Republica Moldova să înţeleagă mai bine lecţiile pe care le-a oferit istoria de-a lungul timpului.
Duşmanul de Clasă, de Igor Caşu: Manifestări ale identității naționale românești în RSSM în contextul destalinizării și al revoluției antisovietice din Ungaria din 1956.
Duşmanul de Clasă: Fenomenul contestării comunismului în RSSM în contextul destalinizării și al revoluției antisovietice din Ungaria.
Duşmanul de Clasă”, de Igor Caşu: Mobilizarea forțată la muncă în Basarabia şi deportarea din 12 – 13 iunie 1941.
LECŢIE de ISTORIE despre domnitorul, Vlad al III-lea, cunoscut și sub numele de Vlad Ţepeş. Invitaţi: Ioan - Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Ernest Oberländer-Târnoveanu, director al Muzeului Național de Istorie a României şi Bogdan Murgescu, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București.
Lupta românilor pentru unitatea naţională în epoca modernă şi Unirea Principatelor române din 24 ianuarie 1859 . Invitat, istoricul Ion Negrei.
Duşmanul de Clasă”, de Igor Caşu: Extinderea terorii comuniste în Basarabia începând cu 28 iunie 1940.
Duşmanul de Clasă”, de Igor Caşu: Epurarea de cadre în RASSM în timpul Marii Terori din 1937-1938 şi condamnarea torționarilor și probe ale folosirii torturii.
„Duşmanul de Clasă”, de Igor Caşu: „Marea Teroare din RASSM, perioada 1937-1938 şi „Operațiunea română” din stânga Nistrului.
Foametea din stânga Nistrului din 1932-1933, reacţia populaţiei locale şi privilegiile nomenclaturii comuniste pe timp de foame, după lucrarea „Duşmanul de Clasă”, semnată de istoricul, Igor Caşu.
Violență și teroare de stat în timpul colectivizării, 1929-1933; Țărani din RASSM condamnați pentru „agitație antisovietică”.
O Lecție de Istorie bazată pe cartea “Dușmanul de clasă”, semnată de istoricul, Igor Cașu.
LECŢIE de ISTORIE despre "Invazia militară sovietică în Ungaria (1956) şi Cehoslovacia (1968)". Invitatul acestei ediţii este dr. în Istorie, Octavian Ţîcu, cercetător - coordonator, Institutul de Istorie al AŞM.
Emisiunea „LECŢIA DE ISTORIE” nu îşi propune să impună cuiva anumite puncte de vedere, ci doar să ajute societatea din Republica Moldova să înţeleagă mai bine lecţiile pe care le-a oferit istoria de-a lungul timpului.
Cunoaşterea istoriei reprezintă o datorie sfântă faţă de moşii şi strămoşii noştri, ne ajută să înţelegem mai bine cine suntem, de unde ne tragem şi încotro trebuie să ajungem. „Lecţia de Istorie” îşi propune să contribuie la cultivarea simţului responsabilităţii faţă de trecut, prezent şi viitor, în spiritul adevărului istoric, oricare ar fi acesta, să demonteze falsurile sovietice despre istoria teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru.
Emisiunea are ca scop analiza celor mai importante evenimente din istoria poporului român, având la bază doar argumente ştiinţifice, opinii avizate şi nepărtinitoare de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a crea o viziune corectă asupra evenimentelor care au marcat şi influenţat destinul naţiunii. române de la Nistru până la Tisa.
Istoria este o poveste frumoasă, dar pentru a o înţelege, trebuie citită corect. Nicolae Iorga spunea că: „Cei care nu-şi cunosc trecutul, sunt ca un copil ce nu-şi cunoaşte părinţii”.
Emisiunea „LECŢIA DE ISTORIE” este difuzată la TVR MOLDOVA în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 19:00. Autorul şi realizatorul emisiunii este jurnalistul TVR MOLDOVA, Vasile Munteanu.
Emisiune realizată în parteneriat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău şi editura Eurodidactica de la Bucureşti