Actualitate

Galați: Sute de persoane evacuate, locuinţe inundate şi drumuri blocate din cauza viiturilor. Patru persoane au decedat

post-img
Galați, inundații

Sute de persoane din judeţul Galaţi au fost evacuate din case, în urma inundaţiilor produse pe fondul codului roşu de fenomene extreme de viituri, torenţi, depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Prut şi râul Corozel.
Inundaţiile au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.

ZFR

Patru oameni şi-au pierdut viaţa după ce au fost surprinşi de viitura apărută în urma ploilor masive din județul Galați din această noapte. Este vorba despre un bărbat din comuna Pechea, imbobilizat la pat, o femeie din localitatea Drăgușeni, o persoană în comuna Costache Negri și o femeie în localitatea Corod.

Pompierii de la ISU Galaţi acţionează încă de la ora 5,00 dimineaţa în localităţile Cuza Vodă, Costache Negri şi Pechea, unde s-au înregistrat viituri provocate de ploile torenţiale din noaptea de vineri spre sâmbătă, apele inundând locuinţele oamenilor.


Persoanele în vârstă şi cele netransportabile au fost evacuate din case cu ajutorul pompierilor, care au acţionat în mai multe situaţii cu bărcile pneumatice din dotare, având în vedere că în unele locuri apa a atins 1,5 metri, iar viitura era foarte puternică.

"Pe fondul ploilor torenţiale din ultimele ore, au fost raportate inundaţii în localităţile Cuza Vodă, Costache Negri şi Pechea, unde numeroase victime sunt surprinse în locuinţe. S-a mărit capacitatea operaţională la nivelul ISU Galaţi, iar pompierii chemaţi de acasă acţionează în aceste localităţi pentru salvarea persoanelor surprinse de viitură. În localitatea Cuza Vodă apa a ajuns la 1,5 metri şi viitura este foarte puternică. De asemenea, este anunţat cod roşu, între orele 4,40 - 14,00, cu torenţi, viituri, depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Prut şi râul Corozel", a precizat ISU Galaţi.


În noaptea de vineri spre sâmbătă, locuitorii judeţului Galaţi au primit mesaje RO-ALERT prin care erau sfătuiţi să părăsească zonele inundabile şi să se pregătească de o eventuală evacuare.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a informat că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, viiturile au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.

Localităţile afectate de viituri şi inundaţii sunt Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti.

În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter