Actualitate

Cercetătorii din Republica Moldova și România vor putea obține granturi pentru dezvoltarea proiectelor comune

Cercetătorii din Republica Moldova și România vor putea obține granturi pentru dezvoltarea proiectelor comune

Cercetătorii din Republica Moldova și România vor putea obține granturi în valoare totală de 100 de milioane de lei, pentru dezvoltarea proiectelor comune. Finanțarea este asigurată în parteneriat de cele două guverne. Anunţul a fost făcut, astăzi, de ministrul Educaţiei, Dan Perciun, şi omologul său, Bogdan-Gruia Ivan.

ZFR

Proiectul este la a 2-a editie și va finanța cercetători din Republica Moldova și România care vor colabora în domenii științifice. Guvernele celor două state oferă o finanțare de 100 de milioane de lei. Experți internaționali cu experiență în domeniile de competență vor face evaluarea dosarelor.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării, Republica Moldova: Proiectele care urmează să fie depuse vor fi eligibile pentru următoarele domenii ştiinţifice: digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu, sănătate, cultură, creativitate și societate incluzivă, securitate civilă pentru societate.

 Dosarele de participare pot fi depuse până la sfârșitul lunii octombrie. Finanțarea maximă acordată pentru un proiect va fi de aproape 3 milioane de lei moldoveneşti iar proiectele eligibile vor avea o durată de până la 24 de luni.

BOGDAN-GRUIA IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, România: Îi  așteptăm pe cei mai buni oameni de știință pe care îi are Republica Moldova și România să lucreze împreună, împreună cu universitățile, instituțiile de cercetare de pe ambele maluri ale Prutului, companii, pentru a defini industriile care pot să aducă plus-valoare.

Ediția precedentă a acestei competiții de proiecte comune, lansată în 2023, a avut un buget total de 20 milioane de lei românești. Atunci au fost depuse 179 de proiecte de cercetare iar 38 au fost selectate.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter