Povestea Cătălinei Balan, originară din orașul Bălți, ar putea inspira, în aceste timpuri, multe persoane. S-a născut prematur, la doar 6 luni, cu o greutate de 900 de grame și a fost mereu vegheată de părinți, care i-au fost alături și o suțin în toate.
CĂTĂLINA BALAN, profesoară: Discut zilnic cu părinții mei și le povestesc ce mi se întâmplă. Sunt norocoasă să-i am, sunt cei mai buni. Și fratele mă susține. Fie vin ei la mine, fie merg eu la ei. Deși mi-aș dori să ne vedem mai des, reușim să menținem legătura, iar sănătatea și unitatea noastră contează cel mai mult. 11:34
Scaunul cu rotile nu a împiedicat-o să-și urmeze visurile.
CĂTĂLINA BALAN, profesoară: Mă motivează viața să merg înainte și mă motivează visurile. Primul meu vis a fost să fiu profesoară. Credeam că voi studia la Bălți, fiind originară de aici, dar așa a fost să fie: am plecat la Iași. Acolo am studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde am făcut licența și masteratul în engleză și română. Acum sunt profesoară și predau.
Drumul până la universitate îi lua jumătate de oră, însă Cătălina își amintește cu recunoștință de acea perioadă.
CĂTĂLINA BALAN, profesoară: Adaptarea a fost cu succes, deși au fost și momente mai dificile, mai ales că vorbeam un dialect moldovenesc și trebuia să mă adaptez. După primul an însă, m-am obișnuit. Am avut colegi drăguți, în special moldoveni, care își făceau și ei studiile acolo.
După ce s-a întors acasă, a decis să-și urmeze un alt vis: să studieze psihologia. Acum este în anul trei la Universitatea de Stat din Moldova.
CĂTĂLINA BALAN, profesoară: Am ales psihologia, pentru că vreau să înțeleg cum funcționează omul, să aflu mai multe despre creier și despre dezvoltarea personală. Fac chiar și o cercetare, poate printre primele din Republica Moldova, despre persoanele cu dizabilități. În teza mea de licență analizez cum influențează stima de sine adaptarea psiho-socială a persoanelor cu dizabilități, inclusiv integrarea lor în câmpul muncii. Este foarte important să înțelegem că, deși există o dizabilitate motorie, toți suntem oameni și putem lucra.
În asemenea situație, e important să ai oameni care să te ajute, zi de zi, să-ți depășești condiția.
ANDREI IERHAN, paznic: Cătălina e un exemplu pentru toți. Cine o cunoaște înțelege că este o inspirație, o persoană cu suflet curat, cinstită și iubitoare.
Pe lângă toate, este și profesoară de engleză. Predă online pentru studenți, oameni de afaceri și oricine își dorește să învețe această limbă.
CĂTĂLINA BALAN, profesoară: Predau încă din primul an de facultate, de când eram în România, la 19 ani. Predau online în diferite companii care mă solicită. Franța, Germania, Belgia – depinde de persoanele care vin la mine. Totul se bazează pe recomandări. Mai pregătesc persoane pentru Cambridge și Oxford, iar recent am tradus un ghid psihologic pentru ajutorul refugiaților din Ucraina.
Poezia este o altă pasiune, care îi dă forță și curaj. Scrie de mulți ani, iar mentorul său, Dumitru Crudu, o va ajuta să-și publice prima ei carte.
CĂTĂLINA BALAN, profesoară: Mă inspiră viața. Scriu în jurnal din 2008. Orice situație din viață mă inspiră, fiindcă sunt o persoană care analizează. Am nevoie de timp pentru mine, de meditație sau de o discuție care mă motivează să scriu.
CĂTĂLINA BALAN, profesoară: Am în mine puterea de a construi. Din cioburile evenimentelor trăite, din fricile care au existat, totul se transformă într-o iubire divină.