Veste bună pentru producătorii de carne de pasăre din Republica Moldova. Din 2025, aceştia vor putea exporta produse pe piaţa din Uniunea Europeană, după ce au fost făcute mai multe modificări la legislaţia europeană.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, condiţia principală este ca la producerea preparatelor de carne de pasăre să fie utilizată doar carnea provenită de la abatoarele listate cu drept de export în Uniunea Europeană.
„Republica Moldova are dreptul să exporte pe piaţa din UE, produse din carne pasăre, care nu necesită a fi tratate termic pentru a exclude riscul virului de gripa aviară. Astfel urmare a misiunilor de audit care au fost în R. Moldova şi prezentării de către inspectorii ANSA a garanţiilro cu privire la regionalizare”, a spus directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Aliementelor (ANSA), RADU MUSTEAŢĂ.
„A fost luată decizia că noi putem să exportăm pe piaţa UE toate produsele şi toată gama de produse procesate din carnea de pasăre. Şi aici ne referim la carnea murată, marinată”, a adăugat el.
Primele exporturi de carne de pasăre din Republica Moldova în statele membre ale Uniunii Europene au fost început în noiembrie.
„Exportul de carne şi poduse din carne de pasăre este foarte important petru producătorii locali, deoarece este o piaţă de diversificare a produselor. Există deja şi un potenţal de creştere a volumelor de producere cu exportul a unor părţi sau carcase întregi la un preţ mult mia avantajos în unele ţări ale Uniunii Europene”, a spus EUGENIU VOINIŢCHI, director al Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova
În aprilie 2024, Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne de pasăre proaspătă în Uniunea Europeană. Piața europeană este o oportunitate pentru producătorii basarabeni, care s-au aliniat la standardele riguroase ale Uniunii Europene. Agenții economici sunt îndemnați să depună la sediile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor cererea pentru exportul de produse.