Economic

Bruxelles este gata să ajute financiar Republica Moldova, pentru a face faţă unei potenţiale crize energetice

Bruxelles este gata să ajute financiar Republica Moldova, pentru a face faţă unei potenţiale crize energetice

Dacă în regiunea transnistreană va fi întreruptă livrarea de gaze, elevii de acolo vor învăţa online. Anunţul a fost făcut de aşa-numitul şef al guvernului de la Tiraspol, la o şedinţă a consiliului de securitate. Acesta mai spune că în cazul unei crize a gazelor, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan este gata să treacă la cărbune. Între timp, preşedintele Parlamentului European a declarat, la Summitul Consiliului European, că Bruxelles este gata să ajute financiar Republica Moldova, pentru a face faţă unei potenţiale crize energetice.

Într-un comunicat emis astăzi de aşa-zisa instituţie prezidenţială de la Tiraspol, după şedinţa consiliului de securitate a regiunii transnistrene, se spune că:

"Se decide ca instituțiile de învățământ să treacă la studiile de la distanță. Lecţiile în şcoli vor fi organizate la cererea părinților. Vor putea frecventa grădinița doar copiii ai căror părinți trebuie să meargă la serviciu", se spune într-un comunicat așa-zisei președinții de la Tiraspol.


Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, că locuitorii din regiunea transnistreană sunt panicaţi, cumpără tot de prin magazine şi se aşteaptă la ce e mai rău.

„În partea stângă a Nistrului, ceea ce se observă este că autorităţile par să fie, aparent, din mass media, destul de senine şi lipsite de preocupare. Da, au introdus această stare de urgenţă dar populaţia este panicată. Am auzit că toate reşourile electrice au fost procurate, stocuri de produse alimentare în magazine nu mai sunt, că din farmacii au fost achiziţionate medicamente de primă necesitate. Asta este un simptom al stării de panică în societate", a spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Între timp, în cadrul summitului Consiliului European de la Bruxelles, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut liderilor ţărilor membre să ajute financiar Republica Moldova, în cazul unei potenţiale crize energetice. Oficialul european a declarat că premierii celor 27 de state membre s-au arătat dispuşi să ofere sprijin Chişinăului.

„La tema deconectărilor la energia electrică, din 1 ianuarie, cred că va exista un consens tot mai mare pentru o soluție imediată prin care să-i ajutăm pe moldoveni să plătească facturile mari. Cred că este ceva realizabil. L-am sprijinit cu orice preț la Parlamentul European și mesajul meu către lideri, care a fost susţinut, este că trebuie să o facem și să fim pregătiți pentru asta", a spus ROBERTA METSOLA, preşedinta Parlamentului European.

Asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene este incertă, după ce Gazprom nu a rezervat volumele necesare pentru luna ianuarie, prin coridorul transbalcanic. 

Potrivit Ministerului Energiei, în cazul în care gigantul rus nu va face rezerve necesare pentru luna ianuarie, regiunea va utiliza, prima perioada, stocurile de cărbune, iar malul drept va achiziționa necesarul de energie de pe piața OPCOM.
Această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300 de mii de cetățeni.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter