Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în litigiul său cu Adunarea Populară a Găgăuziei în cazul candidaturii lui Victor Cîlcic la funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia. Consiliul a respins de două ori candidatura lui Cîlcic la funcția de procuror-șef al regiunii din cauză că acesta nu vorbește limba română.
„Se respinge ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de Adunarea Populară a Găgăuziei și Cîlcic Victor împotriva CSP privind anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 9 noiembrie 2023 privind respingerea repetată a candidaturii lui Cîlcic Victor la funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia”, se spune în decizia Curții Constituționale din 20 decembrie.
Conform Legii procuraturii, cunoașterea limbii române este un criteriu pentru selectarea candidaților la funcția de procuror-șef al regiunii găgăuze.
„Numitul nu a demonstrat cunoașterea limbii române. Acesta a oferit răspunsurile sale la întrebările adresare în cadrul interviului în limba rusă, motiv din care CSP este în imposibilitate obiectivă de a stabili întrunirea acestei cerințe imperative pentru accederea în funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia”, se menționează în hotărârea Consiliului din noiembrie 2023.
Pe 6 decembrie 2022, Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat în calitate de câștigător al concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia pe Victor Cîlcic și a transmis dispoziția CSP.
La rândul său, CSP urma să prezinte actele Procurorului General în vederea numirii lui Cîlcic în funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale a UTA Găgăuzia.
În august 2023, președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a acuzat CSP că a ignorat, în mod deliberat, prevederile legii și i-a cerut șefei statului, Maia Sandu, ajutor pentru aprobarea candidaturii lui Cîlcic. Președinta a redirecționat demersul lui Constantinov către CSP.
Între 2004 și 2014, Victor Cîlcic a condus Procuratura din Vulcăneşti. Ulterior, el a plecat din sistemul procuraturii și a practicat câțiva ani avocatura.
În iunie 2020, el a fost numit procuror interimar al regiunii găgăuze și a deținut această funcție până în noiembrie 2021.
În această perioadă, el decis să investigheze suplimentar materialele dosarului legat de dispariția grâului din rezervele de stat ale regiunii în timpul mandatului Irinei Vlah în fruntea autonomiei găgăuze.