Guvernul oferă un nou ajutor pentru antreprenorii care vor investi în industria din Republica Moldova. Se vor restitui până la 60 la sută din investiţiile realizate de companiile mari şi mijlocii în diverse domenii.
Potrivit ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, această măsură face parte din mecanismul de ajutor de stat pentru 2025 - 2036. „Statul le va restitui până la 60% din valoarea investiţiei realizate în următoarele domenii pe care le considerăm esenţiale pentru economia noastră. Industria electronică, chimică și farmaceutică, industria prelucrătoare de mașini și componente auto, industria textilă și de îmbrăcăminte; industria materialelor de construcție şi Industria alimentară”, a spus ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării, DUMITRU ALAIBA.
„25% din suma suportului va fi oferită imediat sub formă de granturi nerambursabile, iar 75% din suma restituită va fi alocată sub formă de scutiri la impozitul pe venit. Pentru acoperirea cheltuielilor, Ministerul Dezvoltării Economice are un buget de cel puţin 2 miliarde de lei. Astfel, până în 2036, se estimează că vor fi făcute investiţii de peste 500 de milioane de euro ce vor moderniza sectorul industrial. „Pentru a beneficia de acest mecanism de sprijin companiile trebuie să fie eligibile pentru următoarele criterii. În primul rând, să fie vorba de o investiţie nouă, valoarea investiției să fie de minim 10 milioane de lei şi, în al doilea rând, investiția să fie realizată anume în sectoarele industriei prelucrătoare”, a precizat oficialul.
Această măsură va ajuta dezvoltarea economiei şi competitivitatea pe piaţa internaţională. MARIANA RUFA, director executiv al Asociaţiei Businessului European, a declarat că pentru a putea sprijini achiziţia de echipamente, deschiderea de linii noi, extinderea contractelor pe alte ţări este nevoie de investiţii.
„Acest mecanism de ajutor de stat pe moment este o soluţie viabilă. Ea va fi funcţională şi financiar pentru că sunt sigură că bani au fost prevăzuţi în buget în acest sens. Motiv pentru care să vedem primele companii care vor aplica şi, respectiv, să fie extins acest mecanism şi pentru alte companii”, a spus Rufa. Companiile interesate de a beneficia de această măsură pot depune dosare începând cu 1 ianuarie 2025. Acest mecanism are scopul să încurajeze noile investiţii, dar şi să alinieze economia Republicii Moldova la practicile europene.