Cultură

Zilele Filmului Românesc revin la Chișinău. Cele mai de succes filme românești, selectate la festivalurile de la Cannes, Veneția și Berlin, vor putea fi vizionate

post-img
afiș

Cele mai de succes filme româneşti din ultimul an, selectate la mari festivaluri precum Cannes, Veneţia şi Berlin, vor putea fi văzute în premieră în Republica Moldova la cea de a zecea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc perioada 26 şi 29 septembrie, la Cineplex-Loteanu. Proiecţiile vor fi cu intrare liberă şi vor fi urmate de discuţii cu regizori, actori şi producători.

ZFR

Filmele vor fi subtitrate în limba engleză.

Ediţia aniversară a ZFR va fi deschisă cu proiecţia filmului „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024), care a făcut parte din competiţia din acest an a Festivalului de la Cannes, unde a câștigat premiul Queer Palm, dar şi marele premiu la Festivalul de la Sarajevo. Regizorul Emanuel Pârvu va fi prezent la Chişinău, pentru a treia oară, pentru o discuţie cu publicul. Filmul are ca protagonist un adolescent de 17 ani, care își petrece vara în satul său natal din Delta Dunării. Într-una din seri este atacat pe ulița satului, iar de a doua zi lumea îi este dată peste cap. Părinții nu-l mai pot privi ca înainte și liniștea aparentă a satului începe să se destrame.

imagine

La ediția de anul acesta, 𝐄𝐦𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥 𝐏â𝐫𝐯𝐮 va participa și în calitate de actor în rol principal la proiecţia lungmetrajului „𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫” (𝟐𝟎𝟐𝟑) regizat de Călin Peter Netzer. Filmul urmărește un regizor în timp ce explorează secretele întunecate ale familiei sale și încearcă să folosească filmul la care lucrează pentru a depăși o traumă pe care a trăit-o în copilărie. „Familiar” a avut premiera mondială în competiţia Festivalului Black Nights de la Tallinn.

imagine


Din secţiunea competiţională Orizzonti a ediţiei din acest an a Festivalului de la Veneţia vine „Anul nou care n-a fost” (2024), debutul regizorului Bogdan Mureşanu, care va fi de asemenea prezent la ZFR. Filmul este o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.

ZFR
imagine


Cinematografia română a fost reprezentantă în acest an şi la Festivalul de la Berlin, unde „Săptămâna Mare” (2024), noul film al regizorului Andrei Cohn, a făcut parte din secţiunea Forum. Filmul va putea fi văzut şi la ZFR Chişinău, în prezenţa cunoscutei actriţe Nicoleta Lefter. Ecranizare liberă după nuvela „O făclie de Paşte” de I. L. Caragiale, filmul îl are ca protagonist pe Leiba, hangiu într-un sat în România la începutul secolului XX. Hanul acţionează ca un punct de întâlnire atât pentru creștini, cât și pentru evrei, însă aparenta înţelegere maschează rasismul și antisemitismul.

imagine


Festivalul se va încheia cu proiecţia „Warboy” (2023), o co-producţie România-Moldova, în regia lui Marian Crişan, care va participa la o întâlnire cu publicul, alături de echipa moldoveană a filmului. Acţiunea se petrece în toamna anului 1944, când cel de-Al Doilea Război Mondial se apropie de final. Un adolescent pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni şi încercând să salveze cei doi cai ai familiei.

video


Cu „Warboy”, ZFR inaugurează, la această ediţie aniversară, o serie de proiecţii ale unor filme noi realizate în co-producţie de cineaşti de pe cele două maluri ale Prutului. Proiecţia va fi precedată de prezentarea în premieră a unui scurtmetraj, de asemenea co-producţie România-Moldova – „Casa neagră” (2024), cu participarea regizorului Dumitru Grosei şi a echipei moldovene care a lucrat la film. Un chirurg dintr-un mare oraș, care pierde un adolescent pe masa de operație, vine într-un sat să-i întoarcă mamei băiatului plicul cu bani pe care l-a luat pentru operație.

video


Această secţiune tradiţională FILME NOI va fi completată, ca de obicei, de secţiunile Focus, Retro, Filme pentru copii, Scurtmetraje studenţeşti de arhivă şi Masterclass, care vor fi anunţate în curând.

Cu ocazia împlinirii a zece ani, ZFR va merge în premieră în această toamnă în zece oraşe din Republica Moldova. În afară de Chişinău, vor mai fi proiecţii și în alte 9 orașe: Hânceşti (26 septembrie), Nisporeni (27 septembrie), Călăraşi (28 septembrie), Orhei (29 septembrie), Ungheni (3 octombrie), Florești (4 octombrie), Bălţi (5-6 octombrie), Căuşeni (10 octombrie) şi Cahul (12-13 octombrie). Programul de filme din aceste oraşe va fi prezentat, de asemenea, în curând.

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a este finanțat de: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.

TVR MOLDOVA este partener media al evenimentului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter