Actualitate

Reprezentanți ai universităților și înalți demnitari din România și Republica Moldova, la Consiliul Național al Rectorilor

Reprezentanți ai universităților și înalți demnitari din România și Republica Moldova, la Consiliul Național al Rectorilor

Premieră în domeniul academic din Republica Moldova. Universitatea Tehnică găzduieşte în aceste zile Consiliul Naţional al Rectorilor 2024. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai universităţilor şi înalţi demnitari din România şi din Republica Moldova.

ZFR

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: În anii 2000 ne-am lansat într-o etapă de transformare a universităţii pentru că ne doream să fim o universitate europeană, modernă şi să facem faţă tuturor provocărilor timpului. Şi cred eu că am reuşit, am reuşit datorită colegilor noştri şi întregii comunităţi academice.

MIHNEA COSTOIU, rector, Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti: Consiliul Naţional al Rectorilor din Republica Moldova va fi sprijinit de către noi, de cei din România pentru a accede în toate structurile europene, în primul rând în Asociaţia Universităţilor Europene ca şi reprezentant major al învăţământului superior din Republica Moldova. Este un pas extrem de important pe care l-am dorit.

LIVIU-GEORGE MAHA, rector, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi: Am decis să venim alături de colegii rectori din Republica Moldova pentru a discuta împreună atât probleme comune, dar şi oportunităţi, oportunităţi de colaborare, în învăţământ, în cercetare. Legislaţia în România a devenit mai deschisă unor astfel de colaborări.

Conferinţa comună are loc în contextul aniversării celor 60 de ani de la înfiinţarea Universităţii Tehnice a Moldovei. Se va discuta despre oportunităţile de colaborare în domeniul academic şi alte parteneriate, dar şi parcursul european al Republicii Moldova.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: De-a lungul existenţei sale, UTM a avut capacitatea şi flexibilitatea de a se reinventa, adaptându-se la evoluţiile ştiinţifice şi tehnologice. Universitatea Tehnică este deja un vârf de lance în ceea ce priveşte adaptarea curriculară la exigenţele celei de-a patra revoluţie industrială.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării în Republica Moldova: În fiecare an, universitatea devine din ce în ce mai atractivă inclusiv pentru studenţii internaţionali. Felicitări pentru admiterea din acest an şi creşterea cu aproximativ 8% a numărului absolvenţilor care au ales să vină la UTM în 2024.  

SERGIU NISTOR, consilier prezidenţial al lui Klaus Iohannis: Prezenţa mea vrea să arate o dată în plus dacă mai era nevoie că succesele, aniversările, bucuriile cetăţenilor Republicii Moldova sunt şi ale noastre. După cum grijile, problemele şi strădaniile oamenilor şi ale autorităţilor de pe malul stâng al Prutului se vor găsi mereu în centrul preocupărilor noastre.

Consiliul Naţional al Rectorilor are loc în perioada 12-15 septembrie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter