Justiție

Audierile în procesul de evaluare a averii şi integrităţii procurorilor anticorupţie vor începe în februarie 2025

Audierile în procesul de evaluare a averii şi integrităţii procurorilor anticorupţie vor începe în februarie 2025

Procesul de evaluare a averii şi integrităţii procurorilor anticorupţie stagnează. Audierile vor începe abia în februarie 2025, deşi membrii comisiei ar fi trebuit să finalizeze această etapă până la sfârşitul acestui an. Ministrul Justiţiei susţine că motivul intârzierii este volumul mare de lucru al comisiilor de evaluare.

BFCO

Procurorii anticorupţie au fost notificaţi despre începerea evaluarii încă din luna mai 2024. Până la mijlocul lunii iunie trebuiau să decidă dacă îşi dau demisia dacă nu sunt de acord să le fie verificată averea şi integritatea. Primii procurori anticorupție urmau să fie audiați public la începutul lunii august, lucru care nu s-a întâmplat. Autorităţile caută acum soluţii pentru a accelera acest proces.


VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: „Cu regret, procesul de evaluare merge mai îndelungat decât ne-am aşteptat. Înţelegem că volumul de muncă este destul mare pentru membrii comisiei de vetting. În acelaşi timp ei acordă mare atenţie calităţii şi nu rapidităţii. Discutăm despre posibilitatea creşterii personalului din secretariat acestor două comisii. Vedem poate să mai revizuim legislaţia în vederea rapidităţii furnizării informaţiei, fiindcă şi colectarea informaţiilor este un proces care durează”


Tot în februarie 2025 ar urma să fie notificaţi despre evaluare și procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Comisia a evaluat în acest an 26 de candidați pentru funcții în organele de auto-administrare ale judecătorilor. Vor fi evaluaţi şi judecătorii simpli, de către membrii colegiilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Acest proces ar urma să se realizeze în 2025.

BFCO


SERGIU CARAMAN, preşedintele CSM: „Sunt anumite probleme legate de demisia judecătorilor, pentru că au ales să plece în demisie şi judecători care aveau o vastă experienţă în domeniu, judecători care pe lângă faptul că erau profesionişti, nu puteai să le reproşezi nimic la capitolul integritate. Un lucru pot să vă asigur că avem în sistemul judecătoresc sufiecienţi judecători competenţi la toate nivele, inclusiv prima instanţă, curţile de apel şi Curtea Supremă de Justiţie”.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei susţin că evaluarea procurorilor şi judecătorilor este o etapă importantă în reforma justiţiei şi ar trebui finalizată până pe 31 decembrie 2025.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter