Actualitate

Sprijinul pentru fermieri - primul proiect de lege votat de deputați în noua sesiune

Sprijinul pentru fermieri - primul proiect de lege votat de deputați în noua sesiune

Deputaţii s-au întrunit astăzi la prima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă. Iar primul proiect de lege votat a fost cel cu privire la sprijinul pentru fermierii afectaţi de secetă. Documentul a trecut de prima lectură, cu 84 de voturi, şi presupune reglementarea relaţiilor dintre agenţii economici şi creditori.

ZFR

Proiectul prevede suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de 6 luni. De asemenea, va fi restructurată, reeșalonată sau, după caz, suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părților. Proiectul prelungește și garanțiile financiare emise de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Suportul financiar pe care îl acordăm agricultorilor este un tip de suport care merge pe bază de hotărâre de Guvern. Acesta este un suport juridic care vine să reglementeze şi să aducă ordine în relaţiile dintre agenţii economici din agricultură şi creditori.”

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Acesta e compromisul care s-a obţinut: Guvern, fermieri, banca naţională. Vă daţi seama că sunt mai multe părţi implicate în aceasta, afectate de acest subiect.”

Opoziţia parlamentară susţine că proiectul sprijină doar o parte dintre agricultorii afectaţi şi trebuie îmbunătăţit.

RADU MUDREAC, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: "Acum, să vedem, dacă un agricultor are o mie de hectare, dintre care 450 de hectare sunt afectate în proporție de 80%, el beneficiază? Nu! …
Doi – dacă agricultorul a luat creditul pe 31 august? Tot nu beneficiază”.

Fermierii din sudul Republicii Moldova au anunţat că luni, 16 septembrie, vor ieşi cu tehnica agricolă la protest. Ei cer autortăţilor să instituie stare de urgenţă în agricultură.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter