Sport

Au început Jocurile Paralimpice de la Paris. Larisa Marinenkova a fost port-drapelul Republicii Moldova la festivitatea de deschidere

Au început Jocurile Paralimpice de la Paris. Larisa Marinenkova a fost port-drapelul Republicii Moldova la festivitatea de deschidere

Au început Jocurile Paralimpice de la Paris. O ceremonie fastuoasă a avut loc aseară, în capitala Franței, avându-i în prim-plan pe sportivii care se vor întrece la ediţia din acest an a competiţiei mondiale rezervate persoanelor cu dizabilităţi. Printre ei a fost și delegația Republicii Moldova, în frunte cu Larisa Marinenkova, care a fost port-drapel.

ZFR

Larisa Marinenkova, care va concura în competiția de para powerlifting, este la a cincea sa prezență la Jocurile Paralimpice. Alături de ea, la ceremonia de deschidere a competiţiei de la Paris, au fost prezente câteva persoane din staff-ul tehnic al Republicii Moldova, dar și Gheorghe Spînu, care va evolua în întrecerea de para atletism. Pe lângă cei doi sportivi, Republica Moldova va fi reprezentată și de Ina Cernei, Ion Basoc și Oleg Crețu, în concursul de para judo. Pe lângă miile de sportivi care au defilat la festivitatea de aseară pe celebrul bulevard Champs Elysees și Place de la Concorde, cea mai mare piață din Paris, au fost implicați în acest eveniment grandios și circa 700 de artiști, cu sau fără dizabilități. A urmat arborarea drapelului Franței, gazda competiției de anvergură, după care Jocurile Paralimpice 2024 au fost declarate oficial deschise. ANDREW PARSONS, președinte, Comitetul Paralimpic Internațional: „Suntem cu toții din aceeași familie-umanitatea. Liberte, egalite, fraternite!”

EMMANUEL MACRON, președinte, Franța: „Declar deschise Jocurile Paralimpice de la Paris 2024! Flacăra olimpică de la Paris a fost reaprinsă într-un vas de dimensiuni mari, care a fost atașat de un balon cu aer cald, ce s-a ridicat la o înălțime de aproximativ 30 de metri. Evenimentul de aseară, care a durat aproape patru ore, a culminat cu un spectacol și cu focuri de artificii. La Jocurile Paralimpice de la Paris vor fi puse în luptă 549 de medalii de aur pentru care se vor bate circa 4.500 de sportivi.

Competiția se va încheia pe opt septembrie, cu o altă ceremonie fastuoasă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter