Politic

CEC a respins înregistrarea grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la alegerile prezidențiale Vasile Bolea şi Vasile Tarlev

CEC a respins înregistrarea grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la alegerile prezidențiale Vasile Bolea şi Vasile Tarlev

Se îngustează lista de candidaţi pentru alegerile prezenţiale. Astăzi, membrii CEC au respins înregistrarea grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor Vasile Bolea şi Vasile Tarlev. În ambele cazuri, cei doi sunt membri de partid, deşi s-au înregistrat drept independenţi.

ZFR

Membrii CEC au respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului Vasile Bolea. Motivul invocat ține de statutul său de membru al Partidului Renaştere, statut incompatibil cu regula pentru  desemnarea în calitate de candidat independent.

PAVEL POSTICĂ vicepreşedinte CEC: „Noi avem experienţă de si avem diferenta dintre a face dintre o cerere fictivă şi una reală”.

Bolea s-a propus independent, după ce Comisia EC a refuzat înregistrarea Blocului electoral "Victorie-Pobeda". Reprezentanţii formaţiunii au căutat dreptate la Curtea de Apel Chişinău care a menţinut decizia CEC. S-a mers apoi și la Curtea Supremă de Justiţie dar judecătorii nu au permis  înregistrarea Blocul electoral. Decizia este finală şi irevocabilă.

Astăzi, membrii CEC au anulat și cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii lui Vasile Tarlev la funcția de președinte al Republicii Moldova. Potrivit autorităților, s-au depistat mai multe încălcări ale legii, inclusiv în procesul de colectare a semnăturilor. In plus, Tarlev nu ar fi renunţat la funcţia de preşedinte de partid, deşi s-a prezentat drept candidat independent.

MIRCEA CATÎRĂU membru CEC: „Potrivit informaţiei de pe pagina web a Agenției Servicii Publice, domnul Vasile Tarlev deţine mandatul de preşedinte al Partidul "Pentru Viitorul Moldovei" până pe 9 februarie 2028”.

În afara cursei prezidenţiale va rămâne şi candidatul Partidului Social Democrat European, Valeriu Pleșca. Curtea de Apel Chișinău a decis astăzi să mențină hotărârea Comisiei Electorale Centrale de a nu înregistra grupul de inițiativă, din cauza mai multor încălcări ale legii. PSDE a criticat decizia și a spus cităm: "Decizie absurdă şi neîntemeiată". Anterior, CEC a refuzat şi înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea candidatei Ludmila Corsun. Ultima zi pentru depunerea cererilor este 31 august.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter