Extern

Jurnalist rus, condamnat la opt ani de închisoare pentru publicarea unor articole despre masacrul de la Bucea. ”Am scris ceea ce eu consider a fi adevărul, chiar dacă acesta este crud”

post-img
Jurnalist rus

Serghei Mikhailov, editorul ziarului independent Listok din Republica Altai din Rusia, a fost condamnat la opt ani de închisoare pe 30 august pentru „răspândirea de informații false” despre armata rusă, potrivit The Kyiv Independent.

ZFR

Acuzațiile se referă la articole pe care Listok le-a publicat despre masacrul de la Bucha, unde soldații ruși au ucis sute de civili ucraineni, precum și despre alte crime de război comise de Rusia în Ucraina.

În apărarea sa, Mikhailov a declarat că nu se afla în poziția de a lua decizii editoriale cu privire la poveștile care erau publicate pe site-ul sau pe conturile de social media ale Listok

Mikhailov a fost reținut pentru prima dată în aprilie 2022, la scurt timp după începerea invaziei la scară largă. Procesul său a început în iunie 2023.


ZFR

Într-o declarație finală înainte de sentință, Mikhailov a spus: ”Sunt categoric în dezacord cu acuzația. În toți acești ani am scris ceea ce eu consider a fi adevărul, chiar dacă acest adevăr este crud”.

Scopul publicațiilor noastre este de a dezvălui adevărul concetățenilor mei, de a-i proteja de minciunile propagandei de stat. Ceața minciunilor este din ce în ce mai deasă și nu vreau ca cititorii noștri să fie tentați de aceste minciuni și să devină voluntar participanți la acțiuni militare, să devină criminali.”

Dincolo de pedeapsa cu închisoarea, instanța a cerut ca lui Mikhailov să i se interzică să lucreze în jurnalism timp de patru ani.

Represiunea președintelui rus Vladimir Putin împotriva disidenței de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei a dus la arestarea a mii de cetățeni ai săi și la încarcerarea multora.

În 2023, cel puțin 21.000 de persoane au fost vizate de „legile represive” ale Rusiei, utilizate pentru „reprimarea” activiștilor anti-război”, potrivit Amnesty International.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter