Politic

Astăzi a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale şi referendumul constituţional

Astăzi a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale şi referendumul constituţional

Astăzi a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie. S-au imprimat cele care vor fi utilizate în secțiile de vot din Diaspora și pentru votul prin corespondență.

ZFR

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA. „Buletinele de vot sunt tipărite pe hârtie opacă şi, pentru că în ziua primului tur al prezidenţialelor este şi referendumul constituţional, ele se vor deosebi prin culoare. Astfel, cele pentru alegerile prezidenţiale, turul întâi, vor fi de culoare gri, iar pentru turul doi vor avea culoarea albastru. Asta în timp ce buletinele de vot pentru referendum vor fi de culoare violet”.

Pe buletinul de vot sunt numele a 11 candidaţi iar lungimea lui este de 33 de centimetric. Buletinele tipărite vor fi verificate de membrii Comisiei Electorale Centrale iar tipărirea este supravegheată de observatori acreditaţi şi reprezentanţi ai concurenţilor electorali.

DANA MUNTEANU, secretar, CEC. „Buletinele de vot urmează să fie transmise birourilor electorale ale secţiilor de votare în fiecare dintre acele state, care urmează să le distribuie, să le transmită prin poştă alegătorilor. Alegătorii trebuie să aibă un timp suficient astfel încât să reuşească să voteze şi să transmită acel buletin de vot înapoi. Astfel ca el să ajungă la biroul electoral a secţiei de votare până în ziua de joi, înainte de ziua alegerilor”.

Costul total al buletinelor de vot prin corespondenţă este de 14600 de lei. Tipărirea începe mai devreme deoarece, conform legii, votul se face in avans. Pe 6 septembrie s-a încheiat perioada de înregistrare iar, în total, s-au înscris aproape două mii de persoane care vor să voteze prin corespondenţă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter