Extern

Germania afirmă că este pregătită să devină "un pilon central" al apărării europene

post-img
Boris Pistorius

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi, la Vilnius, că ţara sa este pregătită să devină "un pilon central" al apărării europene, în momentul în care Berlinul se pregăteşte să desfăşoare o brigadă în Lituania, relatează AFP.

ZFR

Această iniţiativă vizează să descurajeze o posibilă agresiune rusă pe flancul estic al NATO, în condiţiile în care tensiunile între Moscova şi Occident sunt extrem de mari de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

"Forţele armate germane sunt pregătite să devină un pilon central al descurajării şi al apărării convenţionale în Europa", a afirmat Pistorius, adresându-se parlamentarilor la Vilnius, potrivit Agerpres.

Germania s-a angajat anterior să staţioneze permanent 5.000 de militari în Lituania până la sfârşitul lui 2027, o decizie pe care Berlinul o consideră crucială în materie de politică de apărare.

Pistorius a reiterat promisiunea Germaniei, angajându-se să respecte termenul limită.

"Este în interesul nostru comun. Şi este responsabilitatea noastră comună să facem din acest proiect emblematic un succes", a mai spus ministrul german.

"Ţinând cont de experienţa groaznică pe care lituanienii au avut-o cu Germania nazistă în prima jumătate a secolului trecut, această prietenie înseamnă foarte mult pentru mine personal şi pentru poporul german", a adăugat el.

Câteva sute de soldaţi germani sunt deja staţionaţi în Lituania, ca parte a misiunilor NATO.

Lituania s-a angajat să construiască infrastructura necesară brigăzii germane şi se pregăteşte să ratifice un acord bilateral care defineşte drepturile trupelor germane staţionate în ţară.

Tratatul, care urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, va permite Germaniei să înfiinţeze unităţi de pregătire, cantine şi magazine militare în Lituania, toate acestea fiind scutite de taxe.

În plus, Lituania va garanta accesul la serviciile de sănătate pentru militarii şi civilii germani, în timp ce armata germană îşi rezervă dreptul de a "înfiinţa unităţi medicale, stomatologice şi veterinare", în funcţie de nevoile sale.

Boris Pistorius a confirmat la Vilnius că Germania va ratifica acordul anul viitor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter