Actualitate

Ministrul Culturii, de Ziua Europeană a Limbilor: Învăţarea şi cunoaşterea limbilor înseamnă rezilienţa societăţii

Ministrul Culturii, de Ziua Europeană a Limbilor: Învăţarea şi cunoaşterea limbilor înseamnă rezilienţa societăţii

La Chişinău, este marcată Ziua Europeană a Limbilor. Evenimentul îşi propune să celebreze diversitatea lingvistică şi să promoveze învăţarea limbii române, printr-o serie de evenimente interactive. Organizator este Ministerul Culturii în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Moldova.

ZFR

În acest an, Ziua Europeană a Limbilor la Chişinău se desfăşoară cu pateneriatul a zece țări europene: Austria, Danemarca, Franța, Italia, Polonia, Suedia, Germania, Spania, România și Elveția. Zece librării şi instituții din Chișinău vor găzdui câte o țară a Uniunii Europene şi vor organiza peste 20 de ateliere de inițiere și cunoaștere a limbilor.

NARCIS AFRASINEI,  președintele EUNIC Moldova: O sărbătoare a limbilor de circulaţie europeană organizată de EUNIC, reţeaua europeană a institutelor culturale din Republica Moldova, o sărbătoare pe care o facem an de an.  

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii al Republicii Moldova: Învăţarea şi cunoaşterea limbilor înseamnă rezilienţa societăţii. Pentru noi, la fel ca pentru orice altă societate, popor, limba este pilonul important sau cel mai important al  patrimoniului.


Proiectul îşi propune să promoveze cultura și limba fiecărui stat prin activităţi şi ateliere interactive. Familiarizarea participanţilor cu patrimoniul lingvistic european se numără printre priorităţile iniţiativei culturale.

Excelenţa Sa CRISTIAN LEON-ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: Ceea ce este deosebit de important este faptul că prin limba română, Republica Moldova este deja parte a UE, noi împărţim nu doar o limbă, istoria, tradiţii ci şi o cultură întreagă.  


GUIDO BELTRANI, reprezentantul Biroului de Cooperare Elveția în Republica Moldova: Anul acesta, motto-ul din acest an al Zilei Europene a Limbilor: este "Limbi pentru pace", un mesaj care rezonează în inimile şi minţile noastre, în contextul în care trăim atât de multe conflicte şi nesiguranţe.

Participanții au șansa să câștige cărți, broșuri informative, dispozitive electronice de citire și cursuri gratuite de limbi străine.

„În procesul de învăţare studiem limba spaniolă şi engleză. Consider  că este o oportunitate foarte bună şi necesară că ne ajută să putem comunică şi să implementăm arta comunicării în alte limbi.”

„Sigur, cunosc limba română, rusă, engleza, studiez limba franceză la şcoală şi independent studiez limba norvegiană. Am interes şi iubire faţă de limbile europene pentru că mi se par foarte interesant, plus că le asimilez mult mai uşor decât alte materii.”

„Te dezvolţi cultural, lucru foarte important. Putem contribui pe mai multe segmente în societate, ştiind mai multe limbi, lucru important.”

Evenimentele dedicate Zilei Europene a Limbilor deschid cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere FILIT Chișinău. Accesul la evenimentele FILIT, inclusiv în sălile de lectură și de dialog, este gratuit. Ziua Europeană a Limbilor, o inițiativă a Consiliului Europei, este sărbătorită anual pe 26 septembrie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor