Actualitate

Ucraina și Rusia vor face schimb de copii strămutați, în cadrul unui acord intermediat de Qatar

post-img
imagine simbol

Ucraina și Rusia vor face schimb de 13 copii, strămutați din cauza invaziei Moscovei, reunindu-i cu familiile lor, în cadrul unui acord mediat de Qatar, au declarat joi oficiali din statul din Golf.

ZFR

Rusia a fost acuzată de deportarea forțată a mii de copii ucraineni din școli, spitale și orfelinate din zonele țării controlate de forțele sale.

„Procesul de reunificare a familiilor implică reunificarea în siguranță a nouă minori și a unui adult cu familiile lor din Ucraina”, a declarat un oficial din Qatar, relatează Agenția France-Presse (AFP). „Acesta va include, de asemenea, reunificarea a patru minori cu familiile lor din Rusia”, scrie TVR Info.


Printre cei nouă copii ucraineni, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, însoțiți de un frate de 19 ani, se numără un copil care și-a pierdut singurul părinte rămas după invazie și alții care stăteau la rude când au fost separați de familie, relatează AFP.

ZFR

De asemenea, printre minorii ucraineni se află doi adolescenți cu paralizie cerebrală, dintre care unul a fost plasat într-o casă de copii înainte de război. Ambii sunt însoțiți de echipe medicale.

Printre copiii ruși, cu vârste cuprinse între doi și șapte ani, se numără doi care se aflau în centre de îngrijire înainte de începerea războiului, în timp ce ceilalți doi se aflau la rude.

Reprezentanții Qatarului îi vor găzdui pe copii la ambasada din Moscova înainte ca aceștia să fie reuniți cu familiile lor din Ucraina sau din altă parte a Rusiei.

Ucraina a declarat că 20.000 de copii au fost duși în Rusia în urma invaziei Moscovei din februarie 2022. Ucraina spune că forțele invadatoare i-au dus ilegal în Rusia și acuză autoritățile ruse că încearcă să le șteargă identitatea ucraineană.

Adolescenții care s-au întors în Ucraina au declarat că au fost supuși unei educații patriotice rusești și obligați să laude armata rusă.

Moscova a negat că ar fi dus cu forța copii în Rusia, afirmând că minorii au fost mutați pentru propria lor siguranță, în cazul în care erau lipsiți de îngrijirea părinților.

Schimbul este cel mai recent dintr-o serie de reunificări de familii intermediate de Qatar, în urma cărora zeci de copii s-au întors în Ucraina și Rusia după vizitele premierului Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, la Kiev și Moscova anul trecut.

„Qatarul rămâne angajat în eforturile sale de a sprijini reunificarea familiilor și de a asigura siguranța şi bunăstarea lor”, a declarat oficialul qatarian, potrivit AFP.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter