Actualitate

IGSU și Poliția de Frontieră, dotate cu echipamente în cadrul unui proiect finanțat de Cehia

post-img
echipamente donate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră au recepționat astăzi echipamente moderne și performante, achiziționate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților operaționale ale Poliției de Frontieră pentru securitatea frontierei” (SCOP). Proiectul este finanțat de Guvernul Republicii Cehe și implementat de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD).

ZFR

În cadrul proiectului, Poliția de Frontieră a fost dotată cu tehnologii moderne de supraveghere mobilă și echipamente pentru intervenție rapidă, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a beneficiat de 7 bărci cu motor și echipamente individuale pentru salvare pe apă. Valoarea totală a echipamentelor oferite depășește 620.000 de euro, contribuind substanțial la modernizarea acestor instituții-cheie ale Ministerului Afacerilor Interne.

Echipamentele au fost predate în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), în prezența Ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, Excelenței Sale Jaromir Plisek, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Dlui Radim Žák, șeful Regiunii pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul ICMPD, Diana Salcuțan, șefa adjunctă a Poliției de Frontieră, și Alexandru Oprea, șeful IGSU.

echipamente dotate



Proiectul SCOP, finanțat de Ministerul de Interne al Republicii Cehe și implementat de ICMPD, va contribui la îmbunătățirea mobilității echipelor celor două subdiviziuni, dar și capacitatea de reacție rapidă și eficientă în situații critice. Ministrul Adrian Efros a subliniat importanța acestui parteneriat strategic:„Dotările primite nu doar că asigură o mai bună mobilitate a echipelor noastre, dar le oferă și capacitatea de a interveni prompt și eficient în situații critice,” a declarat ministrul.De precizat că un alt domeniu esențial în care Republica Cehă a oferit sprijin substanțial sistemului afacerilor interne este chinologia. Proiectul „Dezvoltarea capacităților de dresaj canin” a îmbunătățit performanțele echipelor canine, cruciale în combaterea migrației ilegale și a contrabandei. Achiziția de echipament specializat, câini de serviciu și instruirea formatorilor sunt pași importanți spre eficientizarea operațiunilor Poliției de Frontieră. Colaborarea va continua și în anii următori, cu noi investiții pentru dotări și pregătire.


Proiectul SCOP va continua cu o a doua etapă, ce include o investiție suplimentară de aproximativ 1 milion de euro. Această fază va aduce tehnologii avansate de supraveghere și instalarea a două sisteme e-Gate la Aeroportul Internațional Chișinău, care permit verificarea automatizată a pașapoartelor biometrice, eliminând implicarea directă a polițiștilor de frontieră.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter