Social

Zeci de oameni au murit în urma intoxicațiilor, anul trecut. Medicii avertizează că deseori se face abuz de substanţe chimice

Zeci de oameni au murit în urma intoxicațiilor, anul trecut. Medicii avertizează că deseori se face abuz de substanţe chimice

Abuzul de medicamente, pesticide sau alcool, dar și monoxidul de carbon din incendii sau din beciuri, au dus, anul trecut, la aproape două mii de oameni intoxicații. Mai grav e ca 23 dintre ei au murit iar peste patruzeci la sută dintre incidente au avut ca victime copiii. Medicii avertizează că deseori se face abuz de substanţe chimice sau se folosesc în alt scop decât cel pentru care sunt destinate.

ZFR

În ultimele şapte luni, în secţia de terapie intensivă de la Spitalul "Sfânta Treime", au fost internaţi peste 160 de pacienţi intoxicaţi cu substanţe chimice.

ANDREI NEBURAC, şef, Secţia Terapie Intensivă şi Chirurgical Somatică: „Sunt intoxicaţii cu medicamente intenţionate, din cauza depresiilor, problemele sociale, probleme de dragoste. În marea majoritate a cazurilor, cei mai mulţi sunt pacienţi tineri. Un medicament mult folosit şi cunoscut este paracetamolul, care se eliberează fără reţetă la farmacie”.

Intoxicaţiile cu substanţe chimice pot afecta sănătatea pe termen lung. De la leziuni iremediabile ale ficatului, insuficienţă renală cu dializă, afectiuni cardiace și multe altele.

Intr-un tragic clasament, după intoxicaţiile cu medicamente sunt cele de consum excesiv de alcool care au dus la patru decese anul trecut. Intoxicațiile cu fum si monoxid de carbon in urma incendiilor produc și ele numeroase victime. Anatolie Stăvilă, din Cişinău, a fost la un pas de moarte, după ce apartamentul său a luat foc.

ANATOLIE STĂVILĂ, locuitor, Chişinău: „Eu dormeam şi nu ştiu nimic mai departe, m-am trezit în reanimaţie.  M-au lecuit, dar au găsit plâmânii afectaţi şi mă lecuiesc. –Urmaţi în continuare un tratament?- Da”.

In urmă cu un deceniu, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a lansat un program pentru combaterea intoxicațiilor cu substanțe chimice.

IURIE PÂNZARU, şef, Secţia sănătatea ocupaţională, siguranţa chimică si toxicologie, ANSP: „Dacă în anul 2014, când în premieră am demarat această săptămână erau înregistrate 6000-6500 de cazuri, în anul 2023, noi am diminuat cu ajutorul populaţiei, cu ajutorul colegilor din sistemul de sănătate numărul intoxicaţiilor până la 1891. Şi chiar în comparaţie cu anul 2022, avem o scădere mică cu 53 de cazuri, dar şi asta este o mica victorie pentru noi”.

Specialiştii îndeamnă populaţia să fie prudentă la utilizarea produselor chimice, să citească conţinutul indicat pe etichetă și să respecte instrucțiunile de utilizare.

Medicamentele, detergenții și  alte produse periculoase se păstrează în ambalajul original, etichetat, și în siguranță pentru copii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter