Extern

Zelenski: În câteva zile, soldații nord-coreeni ar putea intra în luptă împotriva Ucrainei

post-img
imagine simbol

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat duminică seara, într-o postare pe platforma de socializare X, că este o „chestiune de zile” până când trupele nord-coreene ar putea intra în luptă alături de forţele ruse, în contextul informaţiilor potrivit cărora efective nord-coreene au fost desfăşurate în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, unde în august armata ucraineană a declanşat o incursiune majoră, transmite luni Yonhap.

„Fiecare zi a acestui război dovedeşte un singur fapt: Moscova intenţionează să-şi continue agresiunea. Acesta este motivul pentru care implică din ce în ce mai mult Coreea de Nord şi, în câteva zile, soldaţii nord-coreeni ar putea intra în luptă împotriva Ucrainei”, afirmă preşedintele Zelenski în mesajul său.

„Ucraina ar putea fi forţată în curând să lupte cu trupele nord-coreene în Europa”, a spus el, după ce afirmase săptămâna trecută că se aşteaptă ca soldaţii nord-coreeni să fie desfăşuraţi în zona de luptă încă de duminică sau luni, scrie G4Media.ro.

Într-o declaraţie separată, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a transmis că Rusia trimite „mercenari” din Coreea de Nord într-o zonă de pe linia frontului, utilizând camioane cu numere de înmatriculare civile.

Poliţia rusă a oprit un camion cu numere de înmatriculare civile care transporta militari nord-coreeni pe autostrada Kursk-Voronej, a anunţat GUR pe site-ul său, menţionând că şoferul nu avea asupra sa documente atestând un „transport militar”.

Agenţia de informaţii a Coreei de Sud a comunicat săptămâna trecută că 3.000 de nord-coreeni au fost trimişi în Rusia, iar aproximativ 10.000 sunt aşteptaţi să fie desfăşuraţi până în luna decembrie. Statele Unite au confirmat, de asemenea, că cel puţin 3.000 de nord-coreeni au fost trimişi în estul Rusiei în această lună.

În acest context, citând o sursă militară ucraineană, agenţia de presă japoneză Kyodo a transmis sâmbătă că adjunctul şefului Statului Major al armatei nord-coreene, Kim Yong-bok, se afla încă de joia trecută în Rusia pentru a supraveghea trupele nord-coreene trimise.

Kim Yong-bok este cunoscut drept un consilier militar apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Coreea de Sud a avertizat că va fi constrânsă în această situaţie să ia „măsuri eşalonate” ca reacţie la creşterea nivelului de cooperare între Coreea de Nord şi Rusia, iar preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că Seulul ar putea lua în considerare livrarea de arme Ucrainei, într-o posibilă schimbare a politicii sale de a trimite doar ajutor umanitar.

De asemenea, Seulul a trimis luni o delegaţie de nivel înalt la Bruxelles pentru a informa NATO cu privire la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia, notează Yonhap.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter