Actualitate

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo: Dezbatere tensionată, cu replici tăioase

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo: Dezbatere tensionată, cu replici tăioase

Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo s-au înfruntat în prima lor dezbatere televizată. Întâlnirea a fost una tensionată, iar candidaţii şi-au aruncat replici tăioase. Maia Sandu l-a numit "cal troian" pe Stoianoglo, un personaj prin care Moscova vrea să conducă Republica Moldova. La rândul său, Alexandr Stoianoglo a acuzat-o pe Sandu de incompetenţă în cei patru ani de mandat, după care s-a declarat pro-european.

MAIA SANDU, candidat PAS la alegerile prezidenţiale: „Pe această scenă avem un cal troian. Un om prin care alții vor să conducă țara. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de interese regionale și mai mari. Bani trimişi în țara noastră pentru a destabiliza țara, pentru a aduce dezbinare şi conflicte aici acasă. Noi ştim cine se ascunde în acest cal troian. Se ascund Platon, Șor, Dodon, dar nu știm cine sunt ceilalți”.

 Iar candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo şi-a schimbat brusc retorica şi s-a declarat pro-european.

ALEXANDR STOIANOGLO candidat PSRM la alegerile prezidenţiale: „Oprirea exodului populaţiei, implementarea programului 'Revenirea demnă', modernizarea europeană a Moldovei, transformarea Moldovei într-un furnizor activ de pace şi de securitate în regiune.  Ca susținător ferm al integrării europene îi propun doamnei Sandu să semnăm în zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova, indiferent de cine va câștiga.”

Maia Sandu l-a întrebat pe contracandidatul său și despre dosarele instrumentate în timpul mandatului său de procuror general, în special, dosarul în care este vizat Igor Dodon, cel care l-a propus la funcția de președinte.

MAIA SANDU candidat PAS la alegerile prezidenţiale: „Vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că în "kuliokul" dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani?”

ALEXANDR STOIANOGLO candidat PSRM la alegerile prezidenţiale: Nu este important au fost acolo bani sau nu. Este important că dosarul care a fost pornit în baza aşa-numitului "kuliok" a fost pornit ilegal. Sunt sigur că anume la comanda dvs. acest dosar a fost inițiat și expediat în instanța de judecată”.

Discuţiile au continuat şi la subiectul privind politica externă. Candidatul PSRM a declarat că va avea relaţii bune cu România şi Ucraina, acuzând-o pe Maia Sandu că nu ar fi implementat proiecte cu ţările vecine şi s-a limitat doar la declaraţii şi vizite inutile.

ALEXANDR STOIANOGLO candidat PSRM la alegerile prezidenţiale: Cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus aşa, un exemplu, că 30 de ani, sau mai mult de 20 de ani, vorbim despre relaţiile bune cu România şi până acum nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti.”

MAIA SANDU candidat PAS la alegerile prezidenţiale: Eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României să spuneţi că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem: construcţia de poduri, reparaţia de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din programul Satul European, obiective culturale, cumpărare de autobuze. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze. Dar aşa, ca între doi români: dumneavoastră chiar credeţi că România o să sprijine omul Moscovei şi o să continue să facă asemenea investiţii, aşa cum a făcut până acum?”

ALEXANDR STOIANOGLO, candidat PSRM la alegerile prezidenţiale: „Noi vom stabili şi vom dezvolta relații bune de prietenie cu toți parteneri de dezvoltare, în primul rând cu vecinii noştri. Cu Ucraina, România, partenerii de dezvoltare UE, SUA, Rusia, China".

MAIA SANDU candidat PAS la alegerile prezidenţiale: „Dvs. chiar credeți ce spuneţi? Cei de la Kiev ştiu că dvs. sunteți omul Moscovei, că în spatele dumneavoastră stă Dodon, care se exprimă prin ţară că "Ai noştri deja sunt aproape".

ALEXANDR STOIANOGLO, candidat PSRM la alegerile prezidenţiale: Dvs. deja de 3 ani mă numiţi că eu sunt omul Kremlinului. Eu nu am avut şi nu am nici o relaţie cu domnul Platon, Şor sau cu alţii care permanent spuneți că stau în spatele meu.

MAIA SANDU, candidat PAS la alegerile prezidenţiale: „Oamenii pe care i-am pomenit eu vă susțin public. Acum că dvs. nu vreți să ştiţi sau nu vreţi să recunoașteți că ei vă susţin campania, este altă întrebare. Eu cred că dvs. veți primi această informație prin SMS așa cum primesc oamenii care își vând voturile.”

Candidatul PAS, Maia Sandu și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, au avut singura dezbatere electorală înainte de alegerile prezidențiale de peste o săptămână. Într-un format atipic, fără moderator, cei doi și-au pus reciproc câte 10 întrebări. În primul tur al alegerilor prezidențiale, Sandu a obținut 42,49% din voturi, iar pentru Stoianoglo au votat 25,95% din alegători.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter