Actualitate

Expert: Propunerea lui Stoianoglo, cu pactul de integrare europeană, este o găselniță atât de ieftină, încât mai mult irită publicul, care prea e luat de prost

Expert: Propunerea lui Stoianoglo, cu pactul de integrare europeană, este o găselniță atât de ieftină, încât mai mult irită publicul, care prea e luat de prost

Candidata PAS la funcția de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este câștigătoarea dezbaterii electorale de astăzi. Este opinia analistului în politică externă, Mihai Isac, care a declarat că Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, a dat dovadă de o atitudine sfidătoare la adresa României, cel mai bun prieten al Republicii Moldova, dar și de o atitudine jignitoare la adresa Ucrainei.

MIHAI ISAC, analist politic, realizator emisiunea "Impact Global": „ Este clar că Maia Sandu este câștigătoarea acestei runde și este clară diferența şi de respect față de electorat. Vedem această schimonosire a adevărului, această tehnică sovietică de memorie selectivă. Ce mi se pare jignitor este atitudinea nu numai față de România, dar și față de Uniunea Europeană, față de Ucraina. Rămâne de văzut care vor fi și urmările pentru public şi sondaje.”

Experţii politici mai recunosc că prin autodeclararea sa drept pro-european, candidatul PSRM vrea să convingă electoratul centrist indecis.

VICTOR JUC, analist politic: „Oamenii au avut ocazia să sesizeze care sunt atuurile şi dificultățile celor doi candidați. Eu consider că staff-ul electoral a domnului Alexandru Stoianoglo nu l-a pregătit destul de bine, mai ales pe două dimensiuni: politica externă și politica de securitate. Dar a stăpânit mai bine problemele ce vizează Procuratura.  El a încercat să convingă lumea că se pronunță pentru integrarea europeană, că Ucraina și România sunt cei mai apropiați partenerii Republicii Moldova. A încercat să acapareze electoratul indecis. Doamna Maia Sandu a fost mai explicită, a folosit și momentele slabe a contracandidatului său și a ieșit învingătoare în aceste dezbateri.”

Comentarii despre dezbaterea televizată a făcut și istoricul din România, Armand Goşu.

ARMAND GOŞU, istoric, expert în spațiul ex-sovietic: „Cred că Stoianoglo a încurcat hârtiile, nu răspunde la întrebările care i se pun. Propunerea cu pactul de integrare europeană propus de Stoianoglo este o găselniță atât de ieftină, încât mai mult irită publicul, care prea e luat de prost. Întrebarea Maiei Sandu despre poziția privind războiul din Ucraina l-a destabilizat total. Tremură vocea, abia se poate stăpâni. Afirmația doamnei Sandu că România va întoarce spatele omului Moscovei și va îngheța proiectele din Moldova îl destabilizează pe Stoianoglo. Maia Sandu mi se pare prea sigură în această dezbatere, într-o societate prea masculină, în care empatia funcționează adesea ciudat.”

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter