Social

Republica Moldova trece la ora de iarnă. Sfaturile medicilor pentru adaptarea organismului

Republica Moldova trece la ora de iarnă. Sfaturile medicilor pentru adaptarea organismului

Republica Moldova trece în acest sfirsit de saptamina la ora de iarnă. In noaptea de simbata spre duminica, ora 3, devine ora 4. Această schimbare ne oferă o oră în plus de somn, dar specialiștii avertizează că această oră suplimentară nu compensează eventuala oboseală acumulată anterior. Medicii recomandă menținerea unui program de somn regulat, pentru a ajuta la adaptarea organismului.

Trecerea la ora de iarnă poate afecta pe termen scurt rutina de somn pentru persoanele sensibile.

Specialiștii sustin că adaptarea la noul program poate dura cel puțin o săptămână.

ADRIAN LUPUŞOR, neurolog, specialist în somnologie; „Trecem la ora normal şi ar fi bine ca în primăvară să rămânem la această oră, să nu mai facem mutarea. Acum cumva câştigăm o oră de somn dimineaţa, dar per total se schimbă regimul nostrum circadian şi atunci persoanele cu boli cornice, cu insomnie, vor avea dificultăţi de a se adapta”.

Republica Moldova a adoptat trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a optimiza autilirea luminii naturale și reducerea necesarului de iluminat artificial.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Ajustarea orei poate duce la economii d ekenergie electrică, fiind redusă necesitatea de iluminat artificial în orele de dimineaţă. Productivitatea mai mare. Având mai multă lumină dimineaţa, oamenii se simt mai energici, mai productivi”.

De-a lungul anilor, s-a discutat la nivel european despre eliminarea schimbării orei de vară și de iarnă. În 2018, Parlamentul European a votat pentru renunțarea la această practică, dar procesul a fost amânat din cauza pandemiei. Dezbaterile continuă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter