Extern

Putin și-a enervat cel mai important aliat prin implicarea trupelor nord-coreene: Axa Moscova-Phenian-Beijing, în fața unei situații nemaiîntâlnite din timpul Războiului Rece

post-img
Militari nord-coreeni

Trimiterea de soldați nord-coreeni în Rusia nu a iritat doar Ucraina și Occidentul, care a avertizat asupra unei escaladări periculoase. În aceleași timp, China se teme că noua cooperare militară a Coreei de Nord cu Rusia va perturba echilibrul în regiune sau chiar va forța Beijingul să apere Phenianul în cazul unui conflict militar, notează The Moscow Times.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că soldaţi nord-coreeni vor începe să lupte împotriva trupelor ucrainene începând de duminică, scrie Hotnews.

Serviciile de informaţii sud-coreene au afirmat săptămâna trecută că Phenianul a decis să trimită până la 12.000 de soldaţi pentru a ajuta Rusia în ofensiva ei împotriva Ucrainei.

Prezența trupelor a fost confirmată rând pe rând de NATO, SUA și Olanda, în timp ce aliații occidentali ai Ucrainei au denunțat o escaladare „periculoasă” a confictului.

Nemulțumirile Chinei

Nemulțumiri vin și din partea autorităților chineze, care au fost evidente chiar înainte de a se confirma că Kim Jong Un i-a trimis lui Vladimir Putin forțele sale speciale pentru a-l ajuta în războiul său cu Ucraina.

Săptămâna trecută, președintele chinez Xi Jinping i-a mulțumit lui Kim Jong Un pentru că l-a felicitat cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a fondării Chinei comuniste, dar a omis expresia „țară vecină prietenă”, folosită în mod regulat, comentează Financial Times.

Acum că prezența soldaților nord-coreeni în Rusia nu a fost nici măcar negată de liderul de la Kremlin, care a susținut că e treaba Moscovei ce face, relațiile ar putea deveni și mai tensionate, apreciază experții.

Potrivit lui Andrei Lankov, expert în Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seul, transferul trupelor nord-coreene în Rusia „a fost un pas dramatic, iar Chinei nu îi va plăcea deloc”.

O apropiere semnificativă între Coreea de Nord și Rusia ar putea duce la destabilizare în Peninsula Coreeană și se poate extinde în regiunea Orientului Îndepărtat.

Ce interes are Phenianul

Pe de o parte, Phenianul ar putea primi de la Moscova tehnologie militară mai avansată, inclusiv pentru programele de rachete și nucleare, ceea ce ar accelera cursa înarmărilor în regiune, afirmă Chen Qi de la Institutul de Relații Internaționale al Universității Tsinghua. Pe de altă parte, țările democratice vor răspunde prin consolidarea alianței lor în Asia.

Beijingul ar face orice pentru a evita repetarea situației din timpul Războiului Rece, când „triunghiul nordic” format din URSS, Coreea de Nord și China a trebuit să se confrunte cu „triunghiul sudic” format din Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite, a declarat Zhu Feng, rectorul Școlii de Studii Internaționale de la Universitatea Nanjing.

„China se confruntă cu o situație foarte dificilă, o adevărată dilemă. Pe de o parte, nu dorim ca Războiul Rece să revină în Asia de Est. Pe de altă parte, SUA încearcă să construiască solidaritatea cu Coreea de Sud și Japonia”, consideră Feng.

Xi Jinping a declarat la summitul BRICS că este necesar să se înceteze „punerea de combustibil pe foc” în conflictul ucrainean și să se împiedice implicarea țărilor terțe.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat joi, în cadrul unui briefing de presă, ca răspuns la o întrebare privind trimiterea de trupe de către Phenian în Rusia, că Beijingul „nu este familiarizat cu situația”.

China a încercat să se prezinte ca o forță pașnică și să contrasteze cu Statele Unite, pe care le acuză că încearcă să lanseze un nou Război Rece. „În contextul crizei prelungite din Ucraina, China, Brazilia și Sudul Global au înființat un grup de prieteni ai păcii … Scopul acestuia este de a uni mai multe voci în favoarea păcii”, a declarat Xi la summitul BRICS.

Perspectiva ca soldații din singurul aliat militar al Chinei să lupte împotriva forțelor ucrainene susținute de Occident în numele Rusiei, cu care a stabilit un „parteneriat fără limite”, subminează această imagine, notează The New York Times.

Beijinul nu știe cum să răspundă

Este posibil ca Beijingul pur și simplu să nu știe cum să pună capăt ajutorului militar nord-coreean acordat Kremlinului, consideră Victor Cha, profesor de guvernare și relații internaționale la Universitatea Georgetown și la Centrul pentru studii strategice și internaționale din Washington.

„Paralizie și incompetență: aceasta este situația în care se află China în această problemă. Deși sprijină indirect acțiunile Rusiei în război (împotriva Ucrainei), nu poate fi mulțumită de acțiunile Coreei de Nord. Nu este nimic bun pentru ei, nici pe termen scurt, nici pe termen lung”, a declarat Cha.

China ar putea fi atrasă într-un conflict militar, deoarece este obligată în temeiul unui tratat de alianță militară să apere Coreea de Nord, care ar putea deveni o țintă legitimă pentru Ucraina dacă trupele sale luptă de partea armatei ruse, susține Shen Dingli, profesor de relații internaționale din Shanghai. „Dacă Coreea de Nord este atacată, China este obligată prin contract să își trimită trupele și să folosească toate mijloacele pentru a o apăra”, a declarat Dingli pentru FT.

Președintele Coreei de Sud a declarat deja că țara sa ar putea începe să furnizeze arme Ucrainei ca răspuns la acțiunile Coreei de Nord. Seulul ar putea, de asemenea, să ceară Beijingului să îl țină în frâu pe Kim, a declarat Alekandr Gabuev, director al Centrului Carnegie Berlin pentru studii privind Rusia și Eurasia. „China a arătat deja clar că nu este foarte mulțumită de consolidarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord. Coreea de Sud poate cu siguranță să explice Chinei că, dacă nu rezolvă această problemă, va consolida cooperarea cu SUA în Peninsula Coreeană”, a mai subliniat Gabuev.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter