Social

Vacanță în siguranță. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii, pentru a ocoli pericolele în perioada de vacanță

Vacanță în siguranță. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii, pentru a ocoli pericolele în perioada de vacanță

Vacanţa e motiv de bucurie pentru elevi, însă o grijă în plus pentru părinţi, mai ales, când nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Pentru a ocoli pericolele, oamenii legii au venit cu un şir de recomandări atât pentru copii, cât şi pentru adulți, astfel încât cele nouă zile de vacanţă să fie în siguranţă.

Datele statistice ale poliţiei arată că cele mai frecvente incidente în perioada vacanţelor sunt consumul de substanţe toxice, căderile de la înălţime, plecările de acasă, dar şi accidentele rutiere. În ultimele săptămâni, poliţiştii au fost prin şcoli şi le-au vorbit elevilor despre pericolele la care ar putea fi expuşi.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale:  „Ne-am străduit ca să avem o comunicare cu elevii şi să le vorbim inclusiv despre aceste riscuri când copiii se află în vacanţă, când o perioadă mai mare de timp nu se află în atenţia fie a părinţilor, fie a profesorilor. Atât copiii au responsbailitatea sa de minor în această perioadă de a fi şi ei un pic mai prudenţi, de a fi atenţi unde iese, cu cine intră în contact, rămân singuri acasă, reţelele de comunicare de pe internet”.

În timpul vacanței, copiii au mai mult timp liber pentru ieşiri cu prietenii sau pentru activităţi pe internet. Părinții spun că iau măsuri pentru a-i proteja inclusiv în spaţiul online.

„– Am să fiu numai cu el şi nu am să mă duc departe. O să stau mai mult acasă. 

– V-aţi luat concediu ca să acoperiţi această săptămână de vacanţă? 

– Da.”

„Abordăm diferite teme acasă dar cred că efect mai mare îl au aplicaţiile acestea de blocare în telefon. În lumea virtuală, îi paşte pericolul peste tot în ziua de azi. Limitarea accesului la internet.”

„Noi trăim în sat şi acolo nu prea este pericol fiindcă este un stadion mare, unde ei se ocupă cu diferite jocuri sportive şi străzi nu prea avem de intersectat”.

Poliţiştii le recomandă adulților să discute cu minorii despre eventuale pericole şi să le reamintească principalele reguli de siguranţă.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Recomand părinţilor să sporească atenţia asupra copiilor, deoarece noi înţelegem cât de vulnerabili pot fi în unele situaţii. În mod special, vulnerabilitatea creşte, atunci când vorbim de procese de comunicare pe internet prin diferite platforme, unde nu întotdeauna cei care intervin sau urmăresc anumite scopuri, le percepem de la bun început că sunt unele cu caracter infracţional.”

Vacanţa de toamnă a elevilor începe de mâine şi va dura până pe 3 noiembrie. În cazul unor situaţii de risc, oamenii sunt îndemnaţi să sune la numărul unic de urgenţă 112.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter