Actualitate

Tragedie aviatică la Vadul lui Vodă: Ce spune proprietara bazei de odihnă unde a căzut avionul de mici dimensiuni

Tragedie aviatică la Vadul lui Vodă: Ce spune proprietara bazei de odihnă unde a căzut avionul de mici dimensiuni

Un om a murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit azi dimineață la baza de odihnă de la Vadul lui Vodă. Victima este Alexander Koss, proprietarul unei mari companii de producere a zahărului. Aeronava îi aparținea și era înregistrată in Germania. Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a început o ancheta.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Tragedia aviatică s-a produs  la această bază de odihnă din spatele meu. Potrivit informaţiilor preliminare, avionul privat a luat foc după ce a căzut pe acoperişul unei clădiri. Deocamdată nu se cunoaşte motivul prăbuşirii aeronavei. După cum puteţi vedea, specialiștii sunt la fața locului și culeg probe.”

Alarma s-a dat in jurul orei 10:00, iar angajații IGSU au reușit localizarea și lichidarea completă a incendiului.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, IGSU: Incendiul a izbucnit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit pe teritoriul bazei de odihnă. La fața locului au fost îndreptate patru echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că flăcările au cuprins în totalitate aeronava căzută pe acoperișul unei clădiri cu un nivel.

LILIA OSTROVSCHI, proprietara bazei de agrement: „M-a sunat paznicul de la Speranţa şi a spus să vin aici. A căzut un avion şi arde blocul trei. A fost ridicată întrebarea de multe ori, dar nimeni nu ne-a auzit, fiindcă este periculos, sunt copaci. Cine ştie ce s-a întâmplat cu pilotul dat. S-a atins de copaci şi ăsta e rezultatul.”

În interiorul avionului a fost găsit cadavrul lui Alexander Koss. Acesta era președintele Asociației Investitorilor Străini din Republica Moldova, dar şi proprietarul celei mai mari companii producătoare de zahăr din Europa.

IRINA BODOLICA, comunicator, AAC: „Din păcate, persoana care pilota aeronava a decedat. Accidentul se investighează, iar Autoritatea Aeronautică Civilă va reveni cu detalii pe măsură ce ancheta va avansa şi noi detalii vor putea fi comunicate.”

Deocamdată nu se știe cauza producerii accidentului aviatic. Experţii din cadrul Autorităţii Aeronautice și cei de la Biroul de Investigare a accidentelor şi incidentelor în transporturi vor crea o comisie şi vor face o anchetă.

CONSTANTIN SÎRBU, director general, Biroul de investigare a accidentelor şi incidentelor în transporturi: „Este prematur de venit cu versiuni pentru a nu face declaraţii manipulatorii. Nu, la moment nu se cunoaşte nimic, deoarece la bordul avionului se afla doar o singură persoană, adică cineva din interiorul aeronavei nu poate să ne spună ce s-a întâmplat. Urmează să vedem poate ceva indicii utilat de la aeronavă.  Doar cunosc că era la etapa incipientă a zborului, adică ceva timp după decolare.”

În urmă cu 3 ani, s-a mai prăbușit un avion la Vadul lui Vodă. Instructorul de zbor şi pasagera au fost ușor răniți. Aparatul de zbor aparţinea Clubului Sportiv de la Vadul lui Vodă şi s-a prăbușit peste copaci la scurt timp după decolare.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter