Universitatea de Stat din Moldova a lansat un program de studii post-master pentru cei interesați de conservarea și circulația bunurilor culturale. Programul de formare este gratuit și finanțat de Ministerul Culturii.
Peste 20 de persoane s-au înscris în programul de studiu lansat de USM, inclusiv angajați ai Serviciului Vamal, din muzee și biblioteci.
„Ca reprezentant al serviciului vamal, stăm la garda acestei ţări şi evident treuie să preţuim aceste bunuri culturale şi să evităm traficul ilicit de aceste bunuri culturale. Pentru a învăța mai multe și a realiza în sat ceea ce nu s-a făcut în muzeu. Însă, cel mai important, mă interesează evidența și circulația bunurilor culturale mobile”.
Cursul va avea 600 de ore și va fi susținut de profesori de la USM și experți ai Serviciului de Evidență și Circulație a Bunurilor Culturale Mobile. Vor fi abordate teme de numismatică, piese de arheologie și circulația acestora pentru expoziții naționale și internaționale, inclusiv proceduri vamale.
SVETLANA POCIUMBAN şef, Direcţia Patrimoniu Cultural, Ministerul Culturii: „Acest curs începe acum şi va dura două săptămâni pline din data de pe 2 decempbrie până pe 13, după care cursanţii vor avea lucru individual şi vom reveni cu ei în 2025. Dacă vom avea succes și cerere, vom relua programul în septembrie, pentru ediția a doua, anul viitor”.
SERGIU MATVEEV, istoric: „Formabilii care vor parcurge cursul respectiv, pe lângă cunoştinţe vor obţine şi în final un certificat. Un certificat care va permite pe parcusul a mai multor ani în funcţie de posibilitate şi timp să obţină şi titlu de master în domeniul istoriei sau ştiinţelor umaniste”.
Programul este gratuit și este finanțat de Ministerul Culturii.
SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Oamenii care pun mânile pe obiectele de artă, care înţeleg valoarea lor, trebuie să fie la curent cu modificările care se introduc în legislaţie şi să aibă capacitatea d ea promova valorile patrimoniului cultural”.
Pe durata studiilor, cursanții vor beneficia de cazare în căminele USM, în condiții de tip hotelier, trei mese pe zi și acces gratuit la spațiile muzeale pe durata practicii.