Corul de copii „Vitejii” al Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău a adus bucurie și cinste Basarabiei, reprezentând diaspora românească din stânga Prutului la Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, informează Doxa.md. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, la Ateneul Național din Iași, cu binecuvântarea Înaltpreasfințiților Părinți Mitropoliți Teofan al Moldovei și Bucovinei și Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.
Participarea de excepție a corului „Vitejii”
Sub coordonarea și dirijarea Părintelui ierodiacon Gurie Dumbrava, micii colindători basarabeni au oferit o interpretare de o sensibilitate aparte, care le-a adus trofeul festivalului „Glasuri îngerești”, simbol al vocilor lor divine. Evenimentul, la inițiativa lui Ionuț Furtună, președintele asociației „La Chorale les Saints Archanges – Paris”, a reunit prestigioase coruri românești din diaspora, precum:
- Corala „Sfinții Arhangheli” – Paris, Franța
- Corul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Viena, Austria
- Corala „Cântăm Domnului” – Torino, Italia
- Corul „Sfântul Roman Melodul” – NEPSIS Irlanda
- Ansamblul etnofolcloric „Izvoraș” – Cernăuți, Ucraina.
Ziua Națională a României sărbătorită la Iași
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, ziua de 1 decembrie a început pentru copii cu participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași. După aceasta, micii colindători au vizitat Mănăstirea Galata, unde au colindat maicile, primind binecuvântări și rugându-se împreună.
Programul zilei a continuat cu o vizită la Primăria Municipiului Iași, unde copiii l-au colindat pe domnul Primar Mihai Chirica, fiind răsplătiți cu daruri și aprecieri.
La festival, talentul și dăruirea micilor artiști au fost recunoscute de un juriu format din personalități ale culturii, clerici și oficialități. Sub bagheta Părintelui ierodiacon Gurie Dumbravă, cu sprijinul Maestrului de concert Alina Până Dumbravă și al doamnei directoare Demerji Valentina, copiii au impresionat publicul prin interpretarea colindelor tradiționale românești, demonstrând că harul muzicii sacre și identitatea românească rămâne vie pe ambele maluri ale Prutului.