Actualitate

Basarabenii cu cetățenie română au votat diferit față de românii de peste Prut și cei din diaspora, la alegerile parlamentare din România. Ce spun analiștii politici

Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților, România

Basarabenii cu cetățenie română au votat diferit față de românii de peste Prut și cei din Diaspora. În Republica Moldova, Partidul "Uniunea Salvați România" a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din România. Formațiunea condusă de Elena Lasconi a obținut cel mai mare scor atât pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților - peste 50 de procente și respectiv 60 la sută. La alegerile parlamentare din România au votat peste 81 de mii de basarabeni, mai mult decât în turul întâi la prezidențiale.

Datele arată că, la Senat, pentru USR, au votat 44.110 cetățeni români din R. Moldova, adică 54,84%. Pe locul doi s-a clasat Partidul Național Liberal cu 23,6%. AUR s-a clasat pe locul trei, cu 5%, adică aproape 4 mii de voturi. Partidul Social Democrat a acumulat doar 4,8% iar Partidul S.O.S România 3,2%. VOT REPUBLICA MOLDOVA, SENATUL ROMÂNIEI VOTURI PROCENTE USR 44.110 54,84% PNL 19.033 23,66% AUR 4.042 5% PSD 3.853 4,79% SOS România 2.602 3.24%


Pentru Camera Deputaților, rezultatele arată că USR a luat peste 61% din voturi, adică a obtinut voturile de la 49 de mii de alegători. Pe locul doi s-a clasat Forța Dreptei, care a avut doi candidați din R. Moldova pe listele electorale: Ion Iovcev și Leonin Boaghi cu 9.8%. Pe locul trei s-a clasat PSD, cu 8,17% iar pe locul patru, AUR, cu 6,13%.


VOT REPUBLICA MOLDOVA, CAMERA DEPUTAȚILOR VOTURI PROCENTE USR 49.197 61,44% Forţa Dreptei 7.888 9,85 % PSD 6.545 8,17% AUR 4.912 6,13% SOS România 2.610 3,26%


Analistii politici susțin că votul de la Chișinău arată că interesele cetățenilor români sunt aliniate la ceea înseamnă parcursul european al României și al R.Moldova.


NICOLAE NEGRU analist politic: „Românii din RM sunt foarte bine informați și ei niciodată nu votează partide care ar pune sub semnul întrebării cursul European al Româniai și R.Moldova sau partide care il admiră pe Putin, care ar retrage sprijinul pentru Ucraina. Cel mai mare scor la luat USR tocmai pentru că e legată de această concurență la prezidențiale. S-au manifestat aceleași tendințe în comportament alegătorilor români din RM ca și la alegerile precedente”.


VICTOR JUC directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM: „Cetățenii din RM spre deosebire de cetățenii din dreapta Prut votează mai pragmatic. Au considerat că trebuie să acorde suport Uniunii salvați România pentru că se asociază cu un candidat la funcția de președinte cu Elena Lasconi. Dar în linii mari rezultatle denotă că și în RM opțiunile sunt diferite începând cu PSD și finalizâînd cu AUR. Încă o surpriză mai este că Forța Dreptei la Camera Deputaților a obținut un scor destul de bun în RM, pe când în România nu a trecut pragul”.


Pentru alegerile parlamentare din România, în R.Moldova au fost deschise 59 de secții de vot, la fel ca la prezidențiale turul I. La urme s-au prezentat 81.021 alegători cu cetăţenie română, cu 20 de mii mai mulţi faţă de parlamentarele din 2019.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter