Actualitate

Maia Sandu: Jurnalismul onest este scutul democrației

Maia Sandu: Jurnalismul onest este scutul democrației

Jurnalismul onest este scutul democrației și al valorilor noastre comune. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la deschiderea celei de-a noua ediții a Forumului mass-media desfășurat la Chișinău. Evenimentul a reunit jurnaliști și experți internaționali, dar și reprezentanți ai instituțiilor statului. Printre subiecte discutate au fost provocările și securitatea jurnaliștilor, subvenționarea mass-mediei, dar și modificarea codului deontologic.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: „Presiunile asupra presei nu au fost niciodată mai mari. Încrederea în media tradițională scade, în timp ce platformele digitale și influencerii domină audiențele. Pe fundalul acestor dificultăți fără precedent, presa din Moldova a răspuns cu exemple remarcabile de curaj și profesionalism. Anchetele și reportajele unor jurnaliști curajoși au expus în fața întregii lumi magnitudinea fenomenului de corupție electorală. Le sunt recunoscătoare tuturor redacțiilor și jurnaliștilor care, zi de zi, fac știri, reportaje, emisiuni, investigații bazate pe fapte, și care oferă publicului o fereastră spre realitate. Pe viitor, vă rog să continuăm eforturile comune în lupta împotriva dezinformării. Jurnalismul onest este scutul democrației și al valorilor noastre comune”.


EXCELENȚA SA JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în R.Moldova: „În lumea de astăzi adevărul este sub asediu. Acest lucru a fost mai evident în alegerile recente din Republica Moldova. Lupta împotriva dezinformării este departe de a fi încheiată. Este o luptă pentru democrație, stabilitate și viitorul RM. Iar linia frontului este aici, alături de d-vstră, dragi jurnaliști”.


Forumul durează două zile, iar agenda include mai multe dezbateri, ateliere și prezentări la teme actuale precum provocările pe care le întâmpină jurnaliștii, securitatea profesiei în Republica Moldova sau cum putem fi mai eficienți în combaterea dezinformării.


VIORICA ZAHARIA președinte, Consiliul de presă din R.Moldova: „ Influențele externe, dezinformarea și atacurile asupra jurnaliștilor  au ajuns  a cote înalte. Însă constat cu bucurie că media de bună credință s-a mobilizat exemplar atât la nivel local cât și național. Presa  a fost atacată atât în spațiul fizic și  cât și cel virtual. Multe redacții au reclamat atacuri cibernetice fără precedent amenințările și insultele online a adresa unor jurnaliști de asemenea au fost frecvente”.


ALINA RADU  director, Ziarul de Gardă: „Credeți că există o legătură între faptul că tinerii nu vor să vină în jurnalism și faptul că jurnaliștii, în special cei care luptă cu corupția, scriu despre justiție, urmăresc fenomenele negative din societate sunt mereu atacați? Eu cred că DA. Eu cred că e o criză în care am intrat și nu ne dăm seama și despre care nu sunt sigură cum știm să o rezolvăm”.


Indicele Libertății Presei 2024, realizat de Reporters Without Borders, clasează R. Moldova pe locul 31 din 180 de state cu 74,86 de puncte, în fața unor țări din Uniunea Europeană precum Austria și România. Deși am înregistrat o creștere importantă, mai avem mult de lucru, spun experții internaționali.


MARIA ORDZHONIKIDZE director, Justice for Journalist: „Până în 2017, este o diagramă în care, R.Moldova se afla pe locul 80 din cele 180 de țări. În anul curent, putem vedea un progres enorm, astfel încât a ajuns pe locul  31. În R.Moldova, atacurile fizice asupra jurnaliștilor nu sunt răspândire, însă sunt cele sociale și atacuri economice. Aici vedem tendințele care s-au dezvoltat: bullying, intimidarea, presiunea nefizică””.


Raportul indică o scădere în clasament în cazul statelor precum: Rusia, Belarus și Kazahstan, unde libertatea presei este subminată.
Prima ediție a Forumului Mass-Media în R.Moldova  avut loc în 2015. În acest an, participanții urmează să aprobe un set de completări la Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, iar la final va fi adoptată Rezoluția Mass-Media 2024 care urmează să fie  transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter