Extern

NATO insistă ca informaţiile despre neregulile semnalate în alegerile parlamentare din Georgia să fie investigate

post-img
partidul de guvernământ „Visul georgian”

Alianţa Nord-Atlantică a cerut luni o anchetă „aprofundată” cu privire la informaţiile despre presupusele nereguli în alegerile parlamentare de sâmbătă din Georgia, care au fost câştigate de partidul de guvernământ „Visul georgian”, pe care opoziţia îl acuză că ar fi apropiat de Kremlin, potrivit EFE.

„Misiunea internaţională de observare a alegerilor a semnalat că scrutinul s-a desfăşurat în Georgia în condiţii inegale, ceea ce subminează încrederea publică în rezultat”, a scris purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah, pe contul său de pe reţeaua de socializare X.

„Informaţiile despre încălcările legate de alegeri trebuie să facă obiectul unei anchete aprofundate”, a adăugat ea.

Misiunea de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a subliniat duminică buna organizare, prezenţa ridicată la vot şi diversitatea opţiunilor la alegerile legislative din Georgia, desfăşurate cu o zi înainte, al căror rezultat a fost respins de opoziţie, dar a denunţat „numeroase cazuri de constrângere” asupra alegătorilor, potrivit TVR Info.

La conferinţa de presă a OSCE de la Tbilisi, şeful misiunii Pascal Allizard a recunoscut „buna gestionare a alegerilor şi informarea activă a alegătorilor”, precum şi „buna organizare” a scrutinului.

„Alegătorii au avut o mulţime de opţiuni din care să aleagă (…) dar au existat multe cazuri de constrângere. Sperăm că autorităţile alese vor rezolva aceste provocări şi vor aduce ţara mai aproape de Uniunea Europeană”, a spus el.

Allizard, care a remarcat „polarizarea ridicată” a societăţii georgiene, a menţionat că a primit informaţii despre „presiuni asupra alegătorilor care lucrează în instituţii de stat, ceea ce ridică îndoieli cu privire la faptul că aceştia au putut vota fără să le fie teamă”.

În plus, el a constatat un „dezechilibru în finanţarea partidelor în favoarea formaţiunii de guvernământ” Visul georgian.

Şeful misiunii Biroului pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODHIR), Eoghan Murphy, a remarcat, de asemenea, „polarizarea” prezentă în Georgia.

„Toţi au fost liberi să participe la campania electorală (…) dar au existat cazuri de ameninţări şi constrângere a angajaţilor instituţiilor de stat”, a spus el. 

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter