Actualitate

Analistul Alexandru Georgescu: Rușii nu au reușit să-și impună punctul de vedere privind Ucraina la Summitul BRICS

BRICS/ Impact Global

Nici Summitul BRICS nu a reușit să aducă vreo soluție în privința războiului pornit de Rusia în Ucraina, Despre aceasta spune analistul de politică externă, Alexandru Georgescu, în cadrul emisiunii Impact Global de la TVR Moldova.

Întrebat dacă rușii au reușit să-și impună punctul de vedere în privința războiului din Ucraina, în fața țărilor membre BRICS, expertul răspunde:

„Nu cred că au reușit să-și impună. Este clar că au existat câteva declarații, inclusiv din partea unor Narendra Modii (n.r. prim-ministrul Indiei) cu privire la faptul că trebuie să urmeze pacea în regiune, dar nu s-au impus pentru că nu au fost definite niște condiții în care să aibă loc această pace sau un parcurs instituțional real pentru o asemenea pace. Mai degrabă eu aș spune că unele țări caută să se orienteze pentru a fi mediatori în această situație, cum a fost India, al cărei premier  s-a întâlnit inclusiv cu omologii ucrainieni în trecut, dar în același timp o avem și pe China, care a vrut să fie mediator, dar ale cărei condiții enunțate, condiții de participare la un proces de mediere, la un proces de negociere, semănau foarte mult cu condițiile rusești legate de inițierea unui proces de pace, și în acest sens nu era pe placul nici al Ucrainei, nici al Vestului”. 

În continuare, expertul spune că nu vede ce soluție ar fi putut să iasă în urma Summitului BRICS, nici în favoarea Rusiei, nici în favoarea Ucrainei: „Mai degrabă, statele se poziționează doar din punct de vedere retoric, speră eventual să aibă un câștig diplomatic din a părea mediatoare, dar în practică nimeni nu are cu ce să vină la masă, pentru că condițiile enunțate de cele două părți la conflict sunt în continuare atât de divergente, încât nu există perspectiva ca ele să ajungă la masă. Nici ca Rusia să participe la viitoare summit-uri, care să fie continuarea summit-ului care a avut loc în Elveția, nici ca Ucraina să se așeze la masă într-un proces mediat, spre exemplu, de către China, care a zis clar că trebuie să se pornească de la realitatea din teren, adică să se recunoască deja niște rapturi teritoriale care au avut loc, și ca procesele de negociere să se deruleze, foarte important din perspectiva și altor țări, cu renunțarea deja la sancțiunile împotriva Rusiei. Că, de fapt, asta este mare opreliște în calea altor țări. Faptul că anumite tranzacții cu Rusia riscă să atragă sancțiuni secundare și le-ar fi mult mai ușor să facă afaceri cu Rusia dacă o conjunctură diplomatică, cu ocazia unui proces de pace, ar elimina măcar temporar aceste restricții”, spune Alexandru Georgescu.

Creat în 2009, BRICS a organizat primul său summit în 2009. Este format, în prezent, din Rusia, China, India, Brazilia, Africa de Sud, Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite şi Etiopia.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter