Politic

Comitetul anti-război din Rusia spune că Stoianoglo e candidatul lui Putin și îndeamnă cetățenii să voteze pentru viitorul european al R. Moldova

post-img
sursa foto: Fscebook/Comitetul Anti-război al Rusiei

Pe 3 noiembrie, moldovenii sunt îndemnați să nu creadă în promisiunile financiare ale Moscovei și să voteze pentru viitorul european al R. Moldova. Apelul a fost lansat de Comitetul Anti-război al Rusiei, care atenționează că Alexandr Stoianoglo este candidatul Moscovei, transmite Deschide.md.

În cadrul unei declarații semnate de 12 personalități cu renume, inclusiv Mihail Hodorkovski, Maxim Reznic, Boris Zimin, Dmitri Gudkov sau Anastasia Șevcenko, membrii Comitetul Anti-război al Federației Ruse atenționează că „pentru Kremlin nu este importantă sprijinirea lui Stoianoglo, ci perturbarea integrării europene și restabilirea influenței în stil sovietic” asupra R. Moldova.

Cetăţeni ai R. Moldova, pe 3 noiembrie 2024, veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale. Sunt doi candidați - președintele în exercițiu Maia Sandu și candidatul socialist Alexandr Stoianoglo, care este susținut de Vladimir Putin. În primul tur, Stoianoglo a acumulat 26% din voturi, întărindu-și statistica personală pe fondul ingerinței fără precedent a Kremlinului în treburile R. Moldova” a atenționat Comitetul.

Potrivit declarației, scopul Rusiei este să întoarcă R. Moldova în sfera sa de influență și să deturneze parcursul european al Chișinăului.

Ceea ce este important pentru Kremlin nu este sprijinul lui Stoianoglo, ci perturbarea integrării europene și restabilirea influenței în stil sovietic, întrucât R. Moldova se învecinează strategic cu România și Ucraina. Știm cine este Putin și de ce este capabil. Dacă simte că poate ocupa un alt teritoriu, nu se va gândi niciun minut și va începe un nou război. El nu este preocupat de viețile oamenilor din R. Moldova, Ucraina și chiar Rusia”, se notează în declarație.

Comitetul a subliniat că doar Europa are capacitatea să protejeze R. Moldova în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse.

Forța care este capabilă să protejeze R. Moldova în cazul unei amenințări militare este Europa. Nu vindeți Kremlinului libertatea R. Moldova, nu repetați greșelile rușilor, care s-au dezamăgit în politică și au încetat să meargă la alegeri. Nu credeți în minciuni, provocări și promisiuni financiare de la Moscova. În schimb, vi se va cere să renunțați la libertatea voastră. Noi, membrii Comitetului Anti-Război al Federației Ruse, ne dorim cu adevărat să vedem o R. Moldova prosperă și independentă, parteneră a Uniunii Europeni. Vă cerem să apărați, pe 3 noiembrie, libertatea și democrația - să votați calea europeană de dezvoltare a republicii”, se încheie declarația semnată membrii Comitetului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter