Extern

Reprezentanți din peste 60 de țări, așteptați la Londra pentru a doua conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei

post-img
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și premierul britanic, Rishi Sunak

Responsabili din peste 60 de țări și sute de lideri ai marilor companii globale sunt așteptați săptămâna viitoare la Londra pentru a doua Conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei, a anunțat sâmbătă guvernul britanic, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Reconstrucţia economiei ucrainene este la fel de importantă ca strategia sa militară”, urmează să afirme premierul britanic, Rishi Sunak, la deschiderea acestui eveniment care va avea loc miercuri şi joi. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va interveni prin videoconferinţă.

”Curajul Ucrainei pe câmpul de luptă trebuie să meargă mână în mână cu viziunea sectorului privat de a ajuta ţara să se reconstruiască şi să se recupereze”, urmează să mai spună liderul britanic, susţinător de la primele ore al Kievului, potrivit unui comunicat al Downing Street.

Această conferinţă privind reconstrucţia, la care vor participa şi ONG-uri, este a doua organizată de la începutul războiului, după cea desfăşurată anul trecut la Lugano, în Elveţia.

Printre liderii politici aşteptaţi se numără preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul de stat american, Antony Blinken, sau şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

Conform unor persoane familiarizate cu discuțiile de la Bruxelles, Uniunea Europeană plănuiește să acorde Ucrainei un ajutor financiar anual de 18 miliarde de euro până în 2027, fapt ce ridică sprijinul total la 72 de miliarde. Acesta ar urma să fie condiționat de măsuri pentru combaterea corupției și de reforme structurale, în vederea candidaturii țării la aderarea la UE.

Pentru a putea oferi acest sprijin, Comisia Europeană va propune o serie de modificări la bugetul pe termen lung al UE. Această decizie vine după ce UE a decis că în acest an va acorda Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase, susținute de garanții bugetare ale UE, devenind astfel principalul furnizor de sprijin al țării, potrivit ministerului ucrainean de finanțe.

În aprilie, ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că țara va avea nevoie de ”nu mai puțin” de încă 18 miliarde de euro în 2024. Ajutorul nu doar că oferă Ucrainei spațiu de manevră pentru planificare bugetară pe termen mediu, ci reprezintă și o formă de încurajare a altor donatori și investitori privați de a lua o decizie similară.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter