Actualitate

Expoziție inedită la Chișinău. Au putut fi văzute echipamente sanitare şi uniforme utilizate de-a lungul timpului de medicii de pe ambulanță

Expoziție inedită la Chișinău. Au putut fi văzute echipamente sanitare şi uniforme utilizate de-a lungul timpului de medicii de pe ambulanță

Expoziţie inedită astăzi Chişinău cu primele echipamente sanitare şi uniforme pe care le-au utilizat medicii de pe ambulanță într-o perioada de 80 de ani. S-au putut vedea de la o trăsură trasă de cai, la vehicule dotate cu echipamente performante, pentru a întelege cum au evoluat ambulanţele din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat pentru a celebra Ziua Naţională a Ambulanţei.

De-a lungul timpul, autosanitarele şi echipamentele au continuat să se modernizeze..

TATIANA MAZILU felcer, CNAMUP: „La maşina dată ... ne foloseam de acest aparat de oxigen, de casolete, de targă cu care duceam pacienţii când aveam nevoie. Ea activat din 1950 până în 2003. Este ambulanţa cu cea mai lungă durată care a activat în sistemul nostru de urgenţă”.

ALA LUPAŞCU felcer, CNAMUP: „Activez din 86 în rândurile medicinei de urgenţă, am început lucrul pe ambulanţa Raf. Uniforma aceasta era: halatul alb şi boneta. Eram echipaţi şi mergeam la solicitări”.

Parcul auto al Centrului de Asistenţă Medicală Urgentă are aproape  500 de ambulanţe. Un nou lot de masini urmează să fie repartizat în raioane.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Vreau să vă anunţ despre 21 de ambulanţe noi, care vă aşteaptă în curtea Centrului de Asistenţă Medicală Urgentă. Vin să vă îmbunătăţească condiţiile de muncă, să crească siguranţa şi viteza cu care ajungeţi să interveniţi, acordând primul ajutor”.

Ministerul Sănătății face eforturi pentru a crea condiții bune de muncă prin modernizarea Serviciului de urgență. În ultimii trei ani, în republica moldova au fost repartizate 206 autosanitare noi și au fost construite sau renovate 21 de substații și puncte de asistență medicală urgentă.

IURIE CRASIUC vicedirector, Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească: „În faţa noastră sunt în mare parte colegii noştri care gestionează acest serviciu. Îl gestionează foarte profesionist, cu multă dăruire, cu mult devotament, cu multă implicare şi "ardere personală".

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Timpul de intervenţie este crucial, este uneori la limită ca să ajungi la timp, să acorzi asistenţa necesară şi să salvezi o viaţă. Mă închin în faţa dvs pentru tot efortul pe care îl faceţi, pentru toată dedicaţia dvs”.

La serviciul de asistență medicală urgentă lucrează aproaăe 5600 de persoane. Intr-un an, cei din prima linie intervin la peste 900 de mii de solicitări. Din 2023, "Ziua Națională a Ambulanței din Republica Moldova" este sărbătorită pe 2 octombrie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter