Actualitate

Etnicii ucraineni s-au reunit azi la Chișinău pentru a-și celebra cultura națională la tradiţionalul festival „Ziua Ucrainei in Republica Moldova”

Etnicii ucraineni s-au reunit azi la Chișinău pentru a-și celebra cultura națională la tradiţionalul festival „Ziua Ucrainei in Republica Moldova”

Republica Moldova a devenit o a doua casă pentru mulți dintre refugiatii ucraineni. Un loc cu cer senin şi lipsit de război. Etnicii ucraineni s-au reunit azi la Chisinau pentru a celebra cultura la tradiţionalul festival Ziua Ucrainei in Moldova și au povestit despre integrarea lor în societate şi dorul de casă.

Tamara Begu s-a născut în Odesa și a venit la studii în Republica Moldova în urmă cu aproape 50 de ani. Atunci a decis că vrea să ramine pe meleaguri basarabene.

TAMARA BEGU etnic ucrainean: „Republica Moldova pentru mine este a doua casă. Se zice că există patria mare şi patria mică, pentru că trăiesc aici, pentru că am copii care au crescut aici, pentru că am un neam aici. Ştiţi, uneori vreau să vorbesc în limba ucraineană, dar trec imediat la limba română. Cineva spunea, în ce limbă gândeşti, în acea limbă simţi”.

Iar Ianina Palovici, împreună cu cei trei copii ai săi, şi-a găsit liniştea şi refugiul peste graniţa Ucrainei, după ce Federaţia Rusă a pornit războiul.

IANINA PALOVICI refugiată din Ucraina: „Eu am trei copii şi toţi sunt implicaţi în activităţi. Cel mai mare copil este cu nevoi speciale, dar este campion al Ucrainei şi continuă să se ocupe cu sportul. Tot ce aveam în Ucraina, treptat, am găsit şi aici. Nu avem niciun impediment, ne-am făcut mulţi prieteni. La un moment dat, noi am încetat să mai arătăm că avem probleme, pentru că deja ne cunoaştem unii cu alţii. Foarte rar ne ducem acasă şi de obicei stăm acolo doar câteva zile. Noi iubim Republica Moldova pentru cerul ei, pentru că este pace”.

STUSI refugiată din Ucraina: „Eu mă aflu aici de doi ani şi jumătate şi în urmă cu un an am fondat aici o organizaţie, pentru a susţine femeile refugiate din Ucraina din Republica Moldova.  Eu consider că trebuie să trăim aici şi acum şi trebuie să facem tot ce putem astăzi”.

La cea de-a patra ediţie a Festivalului "Ukrainian Day in Moldova", oamenii au putut participa la diverse paneluri de discuţie privind integrarea ucrainenilor. De 

La sărbătoare nu au lipsit bucate tradiţionale, costume şi dansurile ucrainene.


DMITRI LECARȚEV  director, Congresul Naţional al Ucrainenilor din Moldova: „Avem oaspeţi din regiunea Cernăuţi şi primari din nordul Moldovei, din satele ucrainene. Astăzi au fost semnate 12 acorduri pentru colaborare.  Noi suntem ucraineni, avem o limbă şi o istorie comună şi noi toţi plecăm în UE şi deci trebuie să învăţăm să conlucrăm. Dacă vorbim de ucrainenii autohtoni, da, ei sunt integraţi, avem şcoli unde este predarea limbii, dar mai avem de lucru.

Aproape 10 la sută din populaţia Republicii Moldova este reprezentată de etnicii ucraineni. Iar de la începutul războiului, peste un milion de refugiati au intrat în Republica Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter