Actualitate

Ziua Națională a Vinului. Locuitorii Chișinăului, dar și străinii, sunt așteptați în PMAN cu degustări de vin, concerte și de peste 100 de vinificatori

Ziua Națională a Vinului. Locuitorii Chișinăului, dar și străinii, sunt așteptați în PMAN cu degustări de vin, concerte și de peste 100 de vinificatori

Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău îmbracă straie de sărbătoare. Timp de două zile, are loc Ziua Naţională a Vinului, cu noul brand "Vinul Moldovei. Uimitor de Bun". Chiar din prima zi au fost sute de vizitatori. Printre ei si turişti străini veniţi să exploreze cultura Republicii Moldova.

Tanya şi Olly sunt pentru prima dată în Republica Moldova. El este din Elveţia, iar ea din Germania.

„Ştiţi, am fost foarte des în România şi ştiam câte ceva despre Republica Moldova şi vinul de aici. Ieri l-am degustat.A fost extrem de bun”.

Surpriza zilei a fost cei din Ansamblul "Hecenii" care au încins atmosfera din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

La festival, peste 100 de vinificatori şi-au expus vinurile din colecţie.

DINA PÎSLARU, director de marketing şi vânzări cramă: „Aş spune că a fost unul plin de succese mai ales pe piaţa locală cu toate că suntem orientaţi mai mult pe piaţa externă. Ne străduim să ducem faima ţării noastre în toată lumea”.

ELENA DAVIDESCU, director de marketing vinărie: „În acest an am venit cu o lansare de o nouă gamă, gama Vintage, este vorba despre patru soiuri. Am venit cu Malbec, Feteasca Neagră, Chardonnay şi Saperavi. Sunt nişte vinuri baricate în baricuri franceze de stejar de 225 de litri. Sunt nişte vinuri nobile”.

La festival a venit și celebrul jurnalist britanic, Charlie Ottley. El realizează un documentar despre republica Moldova pentru una dintre cele mai populare platforme de streaming.

CHARLIE OTTLEY, jurnalist britanic: „Am descoperit zona nordică a Republicii Moldova, care este fascinantă. Consider că este nevoie de o mai multă promovare pentru că sunt multe locuri despre care mulţi oameni nu ştiu.Am găsit multe poveşti frumoase pe care nu le-am avut în plan să le realizăm, dar care neapărat vor fi incluse în documentar. Moldova m-a surprins”.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova.

ŞTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Ziua Naţională a Vinului este sărbătoarea care ne aduce aminte că vinificaţia este înscrisă în ADN-ul nostru, este înrădăcinată în tradiţia şi istoria noastră. Sectorul vitivinicol este mai mult, decât o industrie construită în jurul vinului Moldovei. Este legătura dintre trecut şi viitor”.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Moldova şi cu viţa de vie este un tot întreg şi este istoria noastră care ne duce faima peste hotare şi ne face să fim mândri de această parte a economiei noastre naţionale”.

Pe lângă degustările de vin, vizitatorii la festival pot asista la un concert.

Tot astăzi şi cramele din Republica Moldova şi-au deschis uşile pentru vizitatori şi oferă programe speciale. Ziua Naţională a Vinului este la cea de-a 23-a ediţie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter