Social

Ziua Profesorului. Provocările cu care se confruntă dascălii din Republica Moldova în fața noilor generații sunt tot mai numeroase

Ziua Profesorului. Provocările cu care se confruntă dascălii din Republica Moldova în fața noilor generații sunt tot mai numeroase

Profesorii din Republica Moldova își sărbătoresc ziua profesională. Provocările pe care le întâmpină în fața noilor generații sunt numeroase. Sunt tot mai putini dascali si multi dintre ei sunt in pragul pensionarii. O problemă pentru sistemului educaţional din Republica Moldova este si nivelul scazut de salarizare.

De aproape cinci decenii, Vasilie Darie, din Carpineni, raionul Hânceşti învaţa elevii din localitate despre tot ceea ce inseamnă fizică şi despre rolul ei în viaţa noastră.

Profesorul știe că tinerii de astăzi sunt atrasi de noile tehnologii, iar metodele tradiționale de predare nu mai sunt suficiente.

VASILE DARIE, profesor de fizică: „Încercăm să folosim tehnologii mai moderne. Avem diferite timpuri de simulări la anumite experimente în afară de faptul ce putem noi să demonstrăm. Pentru dânşii boala care o au cea mai mare sunt telefoanele mobile şi greu îi rupi de la ele. Astăzi mi se face impresia că copilaţii noştri pierd niţel în organizare, în educaţie, în comportament”.

Sunt tot mai putini tineri dornici să-i calce pe urme.

VASILE DARIE, profesor de fizică: „Practic acolo studenţi la Facultatea de Fizică nu sunt. Înainte mai erau teze semestriale la fizică, acum s-au scos, sunt doar la solicitare. Nu ştiu care va fi viitorul. În Republica Moldova trebuie să avem industrie, o economie puternică, dar pentru aceasta în Moldova trebuie să pregătim specialişti în acest domeniu”.

Sistemul de invatamint e intr-o permanenta schimbare. Nivelul de cunostinte crește si formele de predare trebuie adaptate noilor tehnologii.

Cei 600 de copii care învaţă la Liceul Teoretic "Ștefan Holban" din Cărpineni sunt instruiţi de 40 de profesori, dintre care 9 sunt pensionari. In majoritatea şcolilor din Moldova, aproape 30% dintre profesorii sunt pensionari.

TAMARA MACARI, director, Liceul Teoretic,,Ștefan Holban", Cărpineni: „Ne-am străduit pe parcurs să acoperim necesitatea de cadre prin a convinge persoane din localitate, de la altă specialitate, să meargă la recalificare. Anul acesta avem patru cadre didactice care realizează recalificarea graţie eforturilor ministerului Educaţiei”.

Noul an de studii a început in Republica Moldova cu un deficit de de peste o mie de cadre didactice. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, cei mai mulți specialiști lipsesc în Chișinău, Bălți, UTA Găgăuzia, Ungheni și Hâncești

Pentru a motiva tinerii specialiști să se angajeze, din acest an, aceștia beneficiază de indemnizații unice de până la 200 de mii de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter