Actualitate

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Zâmbetului. Cât de des zâmbesc oamenii din Republica Moldova și cine îi face fericiți?

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Zâmbetului. Cât de des zâmbesc oamenii din Republica Moldova și cine îi face fericiți?

Astăzi, în toată lumea, este sărbătorită Ziua Mondială a Zâmbetului. Evenimentul ne aminteşte că e bine să ne bucurăm de lucrurile simple din viaţa noastră şi de oamenii pe care îi iubim. Am încercat să aflăm cât de des zâmbesc locuitorii Republicii Moldova, dar şi cine sau ce îi face fericiţi.



„Dar toţi oamenii care sunt amuzanţi ne fac să zâmbim… ”

„- În toată ziua, de dimineaţă până seară zâmbesc. 

– Cine sau ce vă face să zâmbiţi? 

– Viaţa.”

DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA:  Zâmbetul este un adevărat medicament pentru starea noastră de bine. El reduce stresul, reglează presiunea sângelui, întăreste sistemul imunitar şi chiar scade riscul de cancer.

Studiile mai arată că un copil zâmbeşte de cel puţin 400 de ori pe zi, în timp de un adult de doar 20. O simplă plimbare pe străzile Chişinăului ne ajută să vedem care e, de fapt, realitatea. Doar gândul la familie şi copii, se pare că îi face pe moldoveni să zâmbească.

„Multe motive avem pentru a zâmbi: familia, soarele.”

„Copiii, în primul rând, soţul, prietenii…  Te fac mereu să zâmbeşti, să te simţi recunoscător pentru că îi ai. Soţul la fel, prin glumiţe.”

„La serviciu mai sunt situaţii diferite, mai ales când lucrezi cu clienţi. Fiecare al doilea îţi provoacă ori zâmbete, ori stres.”

„În toată ziua zâmbesc!  La o cafea cu o prietenă mai discutăm ceva, ne mai amintim de tinereţe.  Şi ne bucurăm de nepoţei, nepoţele. Avem copilaşi care ne-au adus pe lume câte un îngeraş sănătos.”

Un raport realizat în 2024, de Centrul global de Analiză Gallup, arată că Republica Moldova ocupă locul 71 din 143 în clasamentul fericirii. Iar un studiu lansat recent de iData arată că doar 18 la sută dintre respondenți se consideră foarte fericiți. Din cauza grijilor zilnice şi responsabilităţilor, uneori, oamenii uită să se bucure de viaţă.

„Eei, cât, când trebuie de zâmbit, atunci zâmbim.  Păi nu chiar la tot… pasul. Când e de bucurie, aia, aia.”

„- Nu chiar des. 

– De ce? 

– Atunci când nepoţii zâmbesc, zâmbesc şi eu, dar aşa… sunt cam ocupată cu ei.  Iată, să îi întâlneşti de la grădiniţă, de la şcoală, să le faci mâncare, să le pui pe masă, să speli din urma lor, iată ce griji, aşa…

- ”Cum sunt oamenii din jurul dvs, zâmbesc, sunt şi ei fericiţi? 

– Mai puţin, mai puţin fericiţi… nu ştiu de ce. Am fost recent în Italia, Franţa… altă lume e acolo, mai zâmbitori, aici la noi… sunt prea ocupaţi nu ştiu cu ce.  Dar cui trebuie toate astea, ca să îţi încurce să zâmbeşti?!”

Ziua mondială a zâmbetului este celebrată, anual, în prima zi de vineri a lunii octombrie, din anul 1963, la iniţiativa artistului american Harvey Ball, care a creat imaginea "faţă zâmbitoare". În 2024, tema acestei zile este "Fă o faptă bună, ajută pe cineva să zâmbească!"

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter