Actualitate

Nicu Popescu: Cetățenii Republicii Moldova se află din nou la o răscruce de drumuri, între vest și est, adică între prosperitate și dezvoltare și, de cealaltă parte, război și sărăcie

Nicu Popescu: Cetățenii Republicii Moldova se află din nou la o răscruce de drumuri, între vest și est, adică între prosperitate și dezvoltare și, de cealaltă parte, război și sărăcie

Cetățenii Republicii Moldova se află din nou la o răscruce de drumuri, între vest și est, adică între prosperitate și dezvoltare, și de cealaltă parte război și sărăcie. Aceasta este opinia fostului ministru de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. El a subliniat că alegerile din 20 octombrie sunt cruciale pentru viitorul țării.

Potrivit lui Nicu Popescu, situația din estul Europei devine din ce în ce mai complicată, iar alegerile din Republica Moldova capătă o importanță majoră.

NICU POPESCU fost ministru de externe al Republicii Moldova; „Acum e momentul să spunem clar ce vrem noi să facem în Republica Moldova. Dacă ne uităm la est de noi, absolut fiecare ţară trece prin nişte procese pe care nimeni nu şi le-ar dori în Republica Moldova. O să invoc din nou exemplul Georgiei. Astăzi se vorbeşte foarte serios despre retragerea regimului de călătorii fără vize pentru cetăţenii Georgiei pentru că guvenrul georgian are nişte derapaje antidemocratice foarte preocupante”.

Fostul şef al diplomaţiei de la Chişinău a vorbit şi despre miza referendumului pentru integrare europeană.

NICU POPESCU fost ministru de externe al Republicii Moldova: „Orice semnal de ezitare care ar veni potenţial care ar veni din parte societății noastre ar avea costuri negative imediate pentru Republica Moldova. Pe deoparte, se va crea un soclu pentru acele forţe care încearcă să menţină moldova în zona gri. În momentul în care "DA-ul" spus pentru parcursul nostru european ar fi insuficient de puternic evident acest lucru va demobiliza şi sprijinul oferit Republicii Moldova”.

Nicu Popescu atrage atenția și asupra pericolul informatiilor false promovate de Kremlin.

NICU POPESCU ex-ministrul de externe al Republicii Moldova: „UE nu dictează! UE îşi oferă un cadru, da trebuie să respecţi diferenţele şi în acest cadru ai nişte libertăţi enorme. În politica externă contribui la fortificarea influenței tale prin faptul că ai voce la Bruxelles. Dacă cineva foarte mult își face griji de terenurile agricole, eu îi invit să se uite la ce se întâmplă cu terenurile agricole din Ucraina. Adevăratul pericol pentru controlul unei societăţi, ţări faţă de propriul pământ nu vine din vest, nu de la acquis-ul şi legislaţia europeană, dar vine de la armata rusă! A ocupat milioane de hectare de terenuri din Ucraina, le-a anexat, a omorât oameni, a distrus oraşe, le-a minat”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter