Economic

BNM va folosi inteligența artificială în domenii-cheie

post-img
BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor. De asemenea, intenționează să extindă utilizarea instrumentelor AI în mai multe domenii-cheie. Declarații în acest sens au fost făcute de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul celei de-a 15-ea ediții a seminarului pe probleme de stabilitate financiară, organizat de Banca Națională a României la Sinaia, România, notează IPN.

În cadrul unui comunicat de presă al BNM se menționează că AI se folosește deja pentru recunoașterea optică a caracterelor în convertirea documentelor scanate, clasificarea informațiilor-cheie.

BNM dorește să extindă utilizarea instrumentelor AI în activitatea de supraveghere, unde „aceste tehnologii pot îmbunătăți procesul de analiză a rapoartelor, identificând riscurile și asigurând conformitatea mai eficient”, a explicat Anca Dragu.

„Scopul nostru este să integrăm AI în moduri care să îmbunătățească eficiența operațională și luarea deciziilor, asigurându-ne, în același timp, că aceste inovații nu afectează securitatea datelor și stabilitatea financiară”, a declarat guvernatoarea BNM, în cadrul panelului intitulat: „Inteligența artificială (AI) și riscurile legate de stabilitatea financiară”.

Potrivit guvernatoarei, inteligența artificială ar mai putea fi utilizată în domenii precum: detectarea fraudelor și combaterea spălării banilor (AML), automatizarea proceselor de raportare, asigurarea consecvenței și acurateței în dosarele de reglementare, modelarea interconexiunilor complexe în sistemul financiar.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter