Extern

Armata ucraineană a eliberat o nouă localitate de sub ocupaţia rusă. Zelenski: „Trupele noastre înaintează, poziție cu poziție, pas cu pas, mergem înainte”

Armata ucraineană a eliberat o nouă localitate de sub ocupaţia rusă. Zelenski: „Trupele noastre înaintează, poziție cu poziție, pas cu pas, mergem înainte”

Armata ucraineană a eliberat o nouă localitate de sub ocupaţia rusă. E vorba de al optulea sat din regiunea Zaporojie recucerit de ucraineni în cele aproape două săptămâni ale ofensivei. Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat trupele ucrainene pentru succesele obţinute şi le-a promis că vor primi tot sprijinul de care au nevoie pe câmpul de luptă.

Ucraina a anunţat că forțele sale au recucerit satul Piatykhatky, situat lângă drumul către duce spre una dintre cele mai puternic apărate zone din sudul ţării ocupat de ruși. Soldații ucraineni au publicat pe rețelele de socializare imagini filmate ieri în noua localitate eliberată.

ELIBERARE PIATYKHATKY: „Astăzi, 18 iunie, forțele brigăzii de asalt 128 și al doilea batalion de puști i-au alungat pe ruși din satul Piatykhatky. Rușii au fugit lăsând echipament și muniție. - Glorie Ucrainei! - Glorie eroilor!”

Ministerul rus al Apărării nu a comentat cedarea satului Piatykhatky, însă anterior anunţa că reuşeşte să respingă atacurile ucrainene pe toată linia frontului. În cele două săptămâni de operațiuni ofensive, armata ucraineană a eliberat opt localităţi. În afară de Piatykhatky au fost recucerite alte 7 sate – toate din regiunea Zaporojie: Lobkovoe, Novodarovka, Levadnoye, Neskuchnoye, Storozhevo, Blagodatnoye şi Makarovka. În total, pe direcția Zaporojie, armata ucraineană ar fi avansat cu 7 kilometri, iar zona eliberată în sudul ţării ar fi de 113 kilometri pătraţi. Preşedintele Volodimir Zelenski a remarcat aseară succesele armatei ucrainene şi a subliniat că se află în contact permanent cu partenerii occidentali cu care discută despre continuarea sprijinului militar.

VOLODIMIR ZELENSKI: „Trupele noastre înaintează, poziție cu poziție, pas cu pas, mergem înainte. Săptămâna aceasta am avut reuniunea grupului de la Ramstein, iar principalul obiectiv este viteza de aprovizionare. Săptămâna viitoare, vom avea noi discuţii importante cu partenerii noștri despre mişcarea noastră, despre arme, pentru ca luptătorii noștri să aibă tot ce le trebuie.”

Azi, preşedintele Volodimir Zelenski a abordat cu reprezentanţii comandamentului armatei situaţia de pe front şi condiţiile în care se află brigăzile ofensive. Zelenski a ascultat rapoartele comandanţilor despre situația operațională, furnizarea munițiilor şi prognozele acțiunilor inamice în viitorul apropiat.

Între timp, serviciile secrete britanice susţin într-un raport pubicat azi dimineaţă, că după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, Rusia ar fi început să-şi transfere trupele de pe malul estic al Niprului dislocate în regiunea Herson pentru a-şi consolida poziţiile de apărare pe linia frontului din Zaporojie și Bakhmut.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter