Social

ANSA prezintă rezultatele anchetei epidemiologice de la Liceul ”Aristotel” din Chișinău, unde 65 de copii și un angajat au prezentat semne de toxinfecție alimentară

post-img
ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează despre rezultatele investigațiilor de laborator ale produselor alimentare, în cazul îmbolnăvirilor în masă la liceul Teoretic Republican ”Aristotel” din Capitală.

ZFR

În urma suspiciunii la toxiinfecție alimentară, de la liceului ”Aristotel”, unde  65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne clinice de boală, majoritatea fiind spitalizați sau sub tratament ambulator, inspectorii ANSA au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului.

În limitele competențelor funcționale, inspectorii au prelevat probele diurne și probe de apă potabilă existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare.

Astfel,  conform rezultatelor investigațiilor de laborator, obținute la data de 23.09.2024,  în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare.

ANSA menționează  că, în urma unor proceduri de dezinfecție și igienă recomandate de către ANSA și obținerea unor rezultate conforme la calitatea dezinfecției, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea.

Totodată, le reamintim operatorilor din domeniul alimentar că responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate.

Solicităm, insistent, agenților economici din domeniu:

  • să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar;
  • să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare;
  • să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora;
  • să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată;
  • să respecte regimul termic de preparare a bucatelor;
  • să evite utilizarea materiei prime cu termen de valabilitate expirat;
  • să angajeze doar persoanele care au fost supuse unui examen medical și posedă cunoștințe suficiente în domeniul sănătății publice, al igienei produselor alimentare.
  • să nu admită în blocul alimentar accesul  persoanelor afectate de maladii infecțioase sau cele suspectate că ar suferi de astfel de maladii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter