Actualitate

Pot fi distruse complet grupările Hamas și Hezbolah? Opinia specialistului în probleme de securitate, Cristian Barna

Pot fi distruse complet grupările Hamas și Hezbolah, răspunsul specialistului în probleme de securitate Cristian Barna

Mai multe atacuri lansate dintr-o parte și alta a graniței Liban – Israel au avut loc sâmbătă. Armata israeliană a declarat că a lansat atacuri aeriene asupra a sute de ținte din sudul Libanului, în timp ce Hezbollah a lansat cele mai puternice atacuri cu rachete asupra Israelului de la începutul războiului din Gaza, alimentând temerile privind un conflict mai amplu. Despre tensiunile din Orientul Mijlociu a vorbit în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA, expertul în securitate, Cristian Barna. Totodată, el a afirmat că atât timp cât există tensiuni nesoluționate, revendicări, astfel de grupări: Hezbollah, Hamas nu vor dispărea.

ZFR

„Istoria ne arată că aceste grupări nu au putut fi niciodată lichidate. Vedem un Hamas care acum se află într-o situație mult mai belicoasă și mai beligerantă decât înainte de asasinarea lui Ismail Haniyeh. Vedem, practic, că asasinarea lui Ismail Haniyeh nu a făcut altceva decât să paralizeze orice fel de negocieri. Hamas este acolo din 1986, Hezbollah este acolo din 1982, un arc peste timp ne arată că în atacul de vineri a fost ucis unul dintre capii operațiunii din 1982 asupra baracilor soldaților americani din Beirut.

Vedeți nu e vorba că nu se dorește acest lucru - anihilarea acestora, dar oamenii aceea ei trăiesc acolo conflict peste conflict. Nici Hazbollah nu a apărut din neant, înaintea lui a existat acolo o grupare care se numea Amal, din această grupare a izbucnit Hezbollahul. Dacă Hezbollahul este adus aproape în stare de dispariție cum este în momentul de față Hamas, pentru că Hamasul este acum în capacitatea clandestină de a se ascunde, nu de a riposta sau de a fi activ.

Astfel de grupări am putea să le comparăm cu o hidră - îi tai un cap, îi cresc două. Nu vor putea dispărea atât timp cât populația le susține, cât există acolo revendicări, cât există tensiuni care nu sunt soluționate. Prima condiție ca să dispară astfel de grupări este ca nimeni să nu creadă că aceste grupări luptă în numele lor, adică că le servesc cauza, ceea ce, din păcate, pentru palestinieni și pentru libanezii din sudul Libanului nu este cazul pentru că istoria ne arată că ei au ceva visceral împotriva Israelului. Și asta uitați-vă la faptul că de câte ori, atât în Fâșia Gaza, cât și în sudul Libanului a fost prezentă armata israeliană și vrând-nevrând ce s-a întâmplat atunci. Și nu sunt din istorie aceste lucruri, sunt de dată recentă. Să nu uităm că armata israeliană s-a retras din Fâșia Gaza abia în 2005, iar din sudul Libanului abia la începutul anilor 2000, la fel. Există acolo acele răni care nu sunt închise, care sângerează și care generează motivație și oameni dispuși să lupte pentru aceste grupări”, a spus Cristian Barna.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter