Social

Mai bine de jumătate din cetățenii R. Moldova nu își permit să meargă în vacanță

Mai bine de jumătate din cetățenii R. Moldova nu își permit să meargă în vacanță

Peste 60% dintre locuitorii Republicii Moldova nu au fost în vacanţe în ultimii doi ani şi nu merg, în general, în concedii. Asta arată un sondaj național realizat de CBS Research. Cele mai afectate sunt, în general, persoanele vârstnice, din mediul rural, fără studii. Pe de altă parte, doar 3,5% din populaţia ţării se duce, cu regularitate, în vacanţe.

ZFR

Decizia de a nu pleca într-un concediu este legată, în mare parte, de situația financiară, spun basarabenii.

„De vre-o 5-6 ani nu am fost în general în vacanţă. – De ce? – Nu avem timp. Domeniu de serviciu e aşa lcă câteodată am tim dart câte o data nu. Unicul lucru am fost la sanatolriu pe două săptămâni şi am găsit oleacă de timp pentru aşa ceva. Dar cu odihna e greu în Moldova. Trebuie de muncit, de municitm şi de muncit. Nu am călătorit fiindcă sunt tare ocupat. –Dar vă doriţi? – Da, dorinţă este dar putinţă nu este. Partea financiară nu-mi permite. Din pricina finanţelor. E puţin. Cu pensia nu faci nimic, nici o călătorie. – Dar v-aţi dori? – Cine nu ar dori!”


Reprezentanţii agenţiilor de turism afirmă, însă, că există şi alte motive decât lipsa banilor pentru care basarabenii nu se duc în vacanţe.


ZFR

ION CURMEI, director, agenţie de turism: „Nu vorbesc acum de oameni care nu au bani să meargă la magazin, eu vorbesc de cei care au un trai mediu, dar spun că nu au bani de o vacanţă, este mai mult la nivel psihologic, este un nivel de gândire. Vacanţele noastre încep de la 100 de euro pe săptămână”.


La polul opus, numai 3,5% din locuitorii Republicii Moldova merg de câteva ori pe an în vacanțe, atât în țară, cât și peste hotare, mai arată studiul.


„Eu am fost la fica în Grecia anul trecut. Anul acesta nu am fost. Dar soţul la mine e muncitor şi nu prea vrea să se rupă de acasă. Bugetul mi-ar permite darn oi suntem cred că aşa nu chia,r dornici de a ne rupe de acasă. Eu am fost anul trecut pe insula Sicilia, la soţie am fost şi anul acesta tot mă duc. Am fost anul trecut cu familia în Turcia. Este necesar de călătorit, de descoperit noi locaţii pentru dezvoltarea culturală şi multilaterrală”.


Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că lipsa concediului îi face pe oameni mai puţin productivi.


VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Atunci când un lucrător nu îşi poate permite de a merge într-o vacanţă, asta înseamnă că el nu se poate recupera şi capacitatea lui de a munci este una precară. Dacă aţi întreba cine se odihneşte activ în Republica Molova, sunt oamenii care sunt din oraş, care au studii superioare şi de regulă au o vârsă nu prea înaintată”.


Studiul a fost realizat în această lună, pe un eșantion de 1.047 de persoane şi are o marjă de eroare de 3%. Statisticile la nivelul Europei arată că, în Spania, 33% din populație nu își permite o vacanță de o săptămână, anual. În Italia, acest procent este de 32%, în timp ce în Franța și Germania scade la 25%.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter